Index Vakbarát Hírportál

Nem túl jó ötlet megenni a havat

2016. január 20., szerda 09:18

A frissen hullott hó ízénél kevés jobb dolog létezik, de most egy kutatócsoport azt javasolja, hogy hagyjunk fel a frissen hullott hó fogyasztásával, mármint főleg akkor, ha nem akarunk pár harapást a környék légszennyezettségéből.

A kanadai McGill Egyetem hókamrában végzett kísérletéből kiderült, hogy az égből hulló fagyott víz már egy óra alatt is komoly mennyiséget képes magába szívni a környezet levegőjében található szennyeződéseiből. A mérések szerint a kémiai reakció során olyan rákkeltő anyagok ivódtak a hóba, mint például a benzol, toluol vagy különféle xilolok. Ezek elsősorban az autók kipufogógázaiból kerülnek a levegőbe, bár az elégetett avarnak is komoly benzoltartalma lehet.

A kutatók szerint a hóesés átmenetileg tehát csökkentheti a légszennyezettséget, de csak addig, míg a leesett mennyiség olvadni nem kezd. „A pozitív hatás csak átmeneti, olvadáskor nagyot ugorhat a kibocsátás” – mondta Parisa Ariya, a tanulmány vezető szerzője.

Ariya légkörfizikai kémiai szakértőként személy szerint nem javasolja senkinek, hogy városok környékén túl sok havat egyen, de mint mondja, pánikot sem akar kelteni. A kutatás célja elsősorban nem az volt, hogy a frászt hozza a kisgyerekes szülőkre: a havazás légszennyezettségre gyakorolt hatását vizsgálták, hogy a különböző levegőtisztasági modellek pontosságát javítsák.

Rovatok