Index Vakbarát Hírportál

Beültették a világ legkisebb pacemakerét

2016. január 22., péntek 10:33

A világ legkisebb szívritmus-szabályozóját ültették be lengyel orvosok a poznani egyetemi kórház kardiológiai klinikáján – írja az MTI. A készülék 90 százalékkal kisebb, mint a hagyományosan használt pacemakerek: 24 milliméter hosszú, átmérője 6 milliméter, súlya egy gramm.

"A méretén kívül alapvetően abban különleges az új készülék, hogy nincs benne elektróda, ami az elektroterápia állandó gyenge pontja. Naponta százezerszer hajlik meg a páciens élete végéig, ez pedig mindig kockázatokat hordoz: eltörhet, a szigetelés megsérülhet vagy fertőzés alakulhat ki" – mondta Przemyslaw Mitkowski, a klinika orvosa.

Az új eszköz lényegesen drágább, mint a hagyományos egykamrás szívritmus-szabályozó, de vannak olyan esetek, amikor hagyományos pacemakert nem kaphat a páciens, ilyenkor létfontosságú lehet.

A szívritmus-szabályozót egy 70 éves lengyel betegbe ültették be helyi érzéstelenítés mellett csütörtökön. Pénteken az eszközt az orvosok egy 80 éves nő szervezetébe tervezik beültetni, akinek a gyógyítására ez az egyetlen lehetőség.

Rovatok