Index Vakbarát Hírportál

ÁNTSZ: Magyarországra is bejuthat a kisfejűséget okozó zikavírus

2016. január 28., csütörtök 17:04 | aznap frissítve

Az Országos Epidemiológiai Központ csütörtökön közleményben adott tájékoztatást arról, hogy több európai polgárt is megfertőzött a zikavírus dél-amerikai, illetve dél-ázsiai útja során. A magyar közegészségügyi hatóság szerint kicsi az esélye, de nálunk is megjelenhet a terhes nőkre veszélyes, kisfejűséget okozó vírus.

Németországban két ilyen esetet diagnosztizáltak, az utazók 2015 decemberében Haitin jártak. Hollandiában hat Suriname-ból hazatért utazónál igazolták a fertőzést. További egy esetre Finnországban derült fény, a beteg a Maldív-szigeteken fertőződött meg 2015 júniusában.

Egy dán férfi két hónapos dél-amerikai körútján fertőződött – derül ki az ÁNTSZ összeállításából. További öt esetet az Egyesült Királyságban regisztráltak, de nem az utóbbi hetekben, hanem 2014 decembere óta; azok a betegek Kolumbia, Guyana, Suriname, illetve Mexikó vagy Venezuela területén fertőződtek meg.

A fertőző betegség behurcolásának kockázata Magyarországra rendkívül alacsony, de nem zárható ki, a járványügyi felügyeletnek egyelőre nincs tudomása zikavírusra utaló megbetegedésről. Az Európai Unió eddig előfordult esetekben a vírust külföldről hurcolták be, honi eredetű megbetegedést nem diagnosztizáltak Európában.

Még a határon kell megfékezni

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) 2016. január 21-én frissítette ajánlását a zikavírus-fertőzéssel érintett területre utazók számára. Az ÁNTSZ – az ECDC ajánlásával egybehangzóan – a külföldre készülő várandós, illetve gyermekvállalást tervező nőnek javasolja, hogy indulás előtt tájékozódjanak arról, van-e járvány a célországban. Ha a vírus intenzíven terjed vagy szórványos megbetegedéseket észleltek, vegyék fontolóra az utazás elhalasztását, különösen az első esetben.

Az ECDC azt javasolta a tagállamoknak, hogy fordítsanak fokozott figyelmet a zikavírus-fertőzések behurcolásának ellenőrzésére, főleg ott, ahol a kórokozó terjesztésére alkalmas vektorok megtalálhatók, mert így elkerülhető lehet a vírus hazai terjesztése. Ezenfelül azt javasolták, hogy tájékoztassák a klinikusokat és az utazási gyógyszerekkel foglalkozó egészségügyi szolgáltatókat a járványról és az endémiás területekről, hogy az érintett területről érkező utazók megbetegedése esetén gondoljanak a zikavírusra is a diagnózis felállítása során. 

Az elmúlt 2 hónapban világszerte 23 országból jelentettek helyi eredetű zikavírus-fertőzéseket. A 2016. január 19-i adatok szerint:

Bolívia, Brazília, Ecuador, Francia Guyana, Guyana, Kolumbia, Paraguay, Suriname, Venezuela;

El Salvador, Guatemala, Honduras, Mexikó, Panama;

Barbados, Guadeloupe, Haiti, Martinique, Puerto Rico, Saint Martin;

a Szamoa-szigetek;

Thaiföld és a Zöld-foki Köztársaság

érintettek. Az aktuális járványügyi helyzetről az ÁNTSZ, illetve az Országos Epidemiológiai Központ honlapján található további tájékoztatás. A fenti listából ezek azok az országok, amelyben a zikavírus intenzíven terjed:

Várandós nők, óvatosan a szúnyogokkal!

A magyar közegészségügyi hatóság szerint aki ezeknek az országoknak vagy ezeknek a térségeknek valamelyikébe utazik, fordítson kiemelt figyelmet a szúnyogcsípések megelőzésére. Bár a vírust egyes majomfajok és az ember hordozhatják, a fertőzést az Aedes szúnyog különböző fajtái terjesztik.

A betegség többnyire kiütésekkel és magától gyógyuló, enyhe, 4-7 napig tartó lázzal jár. Fő tünetei a maculopapularis exanthema (hólyagos bőrkiütés), a láz, az izületi fájdalom, az izomfájdalom, a kötőhártya-gyulladás és a fejfájás. A kiütések többnyire az arcon jelentkeznek és a törzsre terjednek tovább. Ritkán, de előfordulhat, hogy a betegség fájdalmakkal és emésztőszervi panaszokkal jár együtt.

A fertőzés nem gyógyítható célzott terápiával. Nincs ellene védőoltás: az érintett területeken legfeljebb a szúnyogcsípések ellen védekezhetünk.

Az egyéni védekezés jelentősége kiemelten fontos a várandós, illetve gyermekvállalást tervező nők esetében. Brazíliában, ahol szintén felütötte a fejét a betegség, az egészségügyi minisztérium arra figyelmeztetett, hogy a várandós nők

További speciális javaslatokat rendeltek el a szúnyogcsípés megelőzésére. Ajánlott csukva tartani az ajtókat és ablakokat, hosszú ujjú nadrágot és inget viselni, illetve a várandósság alatt megengedett szúnyogriasztó sprayt használni. (A várandós nők klinikai, laboratóriumi és ultrahangos vizsgálatai folyamatban vannak.)

Nagy kockázatot jelent a Guillain–Barré szindróma kialakulása is; ez egy, a perifériás idegeket érintő, gyulladásos autoimmun betegség. A Francia Polinéziában észlelt járvány során 8750 betegből 74-nél regisztráltak idegrendszeri vagy autoimmun megbetegedést néhány nappal a fertőzés kialakulása után.  A 42 esetben Guillain-Barré szindrómának vélt kórkép közül 37 betegnek volt vírusfertőzéses tünete.

Az immunbetegségben vagy súlyos krónikus betegségben szenvedőknek, illetve kisgyermekkel utazóknak indulás előtt tanácsos tájékozódnia a használható szúnyogriasztókról és az egyéb megelőzési lehetőségekről.

A szúnyogok elleni védekezéshez az ÁNTSZ a következőket javasolja:

Fontos, hogy ha a felsorolt területek valamelyikéről visszatérőknél, láz, kiütés, fejfájás, kötőhártya gyulladás vagy ízületi fájdalom jelentkezik az érkezést követő három héten belül, forduljanak orvoshoz és említsék meg utazásuk helyszínét.

Rovatok