Index Vakbarát Hírportál

2100 terhes kolumbiai fertőzött zikával

2016. január 31., vasárnap 18:09

Több mint 2100 terhes kolumbiai nő fertőződött meg a szúnyogcsípéssel terjedő zikavírustól – közölte az ország nemzeti egészségügyi intézete. A járvány folyamatosan terjed Dél-Amerikában.

A vírus az oka a kisfejűséggel születő gyerekeknek: a magzat agya nem tud megfelelően kifejlődni. Egyelőre nincs vakcina vagy gyógymód, de fejlesztés már folyamatban. Kolumbiában eddig 20 297 megerősített esetről tudnak, közülük 2116 terhes nő.

Egyelőre viszont nem tudnak a vírus miatt kisfejűséggel született gyerekről vagy halálról az országban. Az intézet szerint a zikával fertőzött terhes nők 37,2 százaléka Norte de Santander tartományban él, a venezuelai határ mentén. Korábban a minisztérium 560 érintett terhes nőről és 13 500 fertőzöttről beszélt.  

Zikavírust eddig 23 országban mutattak ki Dél- és Közép-Amerikában. A kolumbiai esetek nagyjából felét a Karib-térségben regisztrálták, a fertőzöttek több mint 60 százaléka nő.

A minisztérium szerint a zikával fertőzött nőknek engedélyezik az abortuszt: az országban egyébként csak akkor, ha a terhes nő erőszak áldozata lett, vagy olyan egészségügyi problémák merülnek fel, amik miatt a magzat nem tud kifejlődni. Nagyon sok, vidéken élő nő azonban nem tudja igénybe venni az abortuszt, akkor sem, ha jogszabály szerint lehetőségük lenne rá. Az országban elterjedtek az illegális abortuszok. A kormány arra kéri a nőket, hogy egyelőre halasszák el terhességüket 6-8 hónapig, nehogy megfertőződjenek. Hivatalosan 700 ezer lehetséges esettel számolnak.

A járvány Brazíliát érinti a legdurvábban: innen több mint 3700 kisfejűséggel születő gyereket jelentettek. A WHO szerint akár 4 millió ember is megfertőződhet a térségben.

Rovatok