Index Vakbarát Hírportál

A tudomány végre megértette a kopaszodás okát

2016. február 8., hétfő 13:02

A tudomány végre magyarázatot talált a kopaszság okára, és az efölött érzett örömet még az sem tudja beárnyékolni, hogy az őssejtterápiát leszámítva egyelőre semmit nem tudnak kezdeni vele.

Ha nem tudta, hogy a haja miért lesz az idő múlásával kevésbé dús és csillogó, hát itt a válasz: azért, mert az elvékonyodó haj bőrré válik. A kutatók most először ismerték fel az emögött meghúzódó mechanizmust: már tudjuk, hogy lesz bőr a haj szőrtüszőinek elpusztult őssejtjeiből. Minél több őssejt pusztul el annál jobban zsugorodik a szőrtüszők mérete; ha mindegyik eltűnik, olyan kopaszok leszünk, mint a somogyi malomkő.

Az őssejtekkel ellentétben a szőrtüsző sejtjei rendszeres időközönként regenerálódnak. A növekedési szakaszt egy pihenési fázis követi: ilyenkor nem nő a hajunk.

A tokiói Orvosi és Fogorvosi Egyetem kutatócsoportja Nishimura Emi vezetésével kísérleti egereken tanulmányozták a sejtek növekedési ciklusát. Megállapították, hogy a korral járó DNS-károsodás beindítja egy fehérje, a 17A1 kollagén pusztulását, ami viszont kihat az epidermális keratinociták (magyarul: a bőr) átalakulására. A mechanizmust leíró kutatók első alkalommal vizsgálták a jelenséget az öregedéssel összefüggésben.

A kopaszodás ellen tehát továbbra sem tudunk mit kezdeni, de legalább értjük, miért történik. És az eredményeket az őssejtkutatás későbbi fázisaiban is fel lehet használni.

Rovatok