Index Vakbarát Hírportál

Aki keveset mozog, hamarabb elbutul

2016. február 12., péntek 11:03

A Boston Egyetemi Kórház kutatása szerint a testmozgás elhanyagolása idősebb korban már a szellemi képességekre is kihat. A kutatás szerint azok, akik a negyvenes éveikben keveset mozognak, azok számíthatnak rá, hogy ez az agyműködésüket is befolyásolja majd. Hasonló összefüggés fedezhető fel a testmozgás hiánya és a magas vérnyomás között.

A tanulmányhoz összesen 1583 önkéntest vizsgáltak. A résztvevők átlagéletkora 40 év volt, és egyikük sem szenvedett demenciától vagy szívbetegségtől. Futópados vizsgálatokat végeztek, amiket két évtized kihagyással megismételtek. Vizsgálat közben az alanyok agyi aktivitását is figyelték. A kutatók arra kérték őket, hogy addig fussanak, amíg a maximális szívverési sebességük 85 százalékát. (Azok a résztvevők, akiknek szív- és érrendszeri betegsége volt, vagy béta-blokkolókat szedtek, nem vettek részt a második vizsgálatban.)

Az eredmények azt mutatják, hogy közvetlen összefüggés van a fittség és a szellemi frissesség között.

Nicole Spartano, a tanulmány vezető szerzője szerint a rossz erőnlét idővel az agy gyorsabb öregedéséhez vezet. Bár nagyobb volumenű vizsgálatot még nem végeztek, a tanulmány szerint a középkorúak számára nagyon fontos a rendszeres testmozgás, mert így megelőzhetik a szívbetegségeket és az időskori elbutulást.

A megállapításokat érdemes némi kétkedéssel fogadni. Tényleg szükség lenne egy nagyobb volumenű vizsgálatra, és az sem biztos, hogy a kutatók a megfelelő módszertant választották. Bár azt már több tanulmány is igazolta, hogy a magas vérnyomás és a demencia között van összefüggés, azt még mindig nem tudjuk, hogy az agy mérete mennyire fontos, és ha az, mit jelentenek a különböző méretek.

Rovatok