Index Vakbarát Hírportál

Kilenc zikafertőzött az Egyesült Államokban

2016. február 26., péntek 21:22

Kilenc terhes nőnél állapították meg a zikalázas fertőzést az Egyesült Államokban – közölték az ország járványügyi hatóságai pénteken. Az összes beteg külföldön fertőződött meg. Ketten elvetéltek, ketten megszakították terhességüket, ketten egészséges gyermekeknek adtak életet, és egy beteg kóros kisfejűségben szenvedő csecsemőt hozott a világra – közölték a hatóságok.

Az orvosok figyelemmel követik a  két további  terhes nő állapotát, egyelőre úgy tűnik, nem léptek fel komplikációk náluk. A járványügyi hatóságok hozzátették, tíz további terhes nőnél vizsgálják a vírusos fertőzés lehetőségét. A gyanú szerint a zikavírus magzatoknál kóros kisfejűséget okozhat, ezt, ahogyan más feltételezett szövődményét a vírusnak, egyelőre nem sikerült minden kétséget kizáróan bizonyítani. Egy friss kutatás szerint magzati halált és agyszövetpusztulást is okozhat.

A megbetegedés tünetei közé tartozik a fejfájás, a láz, a vörös – de nem viszkető és nem is váladékozó – szem, valamint a piros vagy fehér bőrkiütés, ritkábban pedig az izom- és ízületi fájdalom.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) február elején globális egészségügyi vészhelyzetet hirdetett, becslései szerint idén négymillióra emelkedhet a zikalázas megbetegedések száma az amerikai kontinensen, ahol az egyiptomi csípőszúnyogok terjesztette kór 2014 februárjában ütötte fel először a fejét az őslakosok körében.

A zikavírussal kapcsolatos gyorstalpalónkat ide kattintva, a részletesebb kérdezz-felelekünket pedig ebben a cikkben találják.

Rovatok