Index Vakbarát Hírportál

Ha leszokna a dohányzásról, hirtelen csinálja

2016. március 16., szerda 16:24

Ha le akar szokni a dohányzásról, a legjobb, ha most azonnal hozzáfog, és soha többé nem gyújt rá – javasolja egy tanulmány, amit az Annals of Internal Medicine-ben közöltek. Az önkéntesekkel végzett felmérések azt mutatják, hogy ha hirtelen hagyjuk abba a dohányzást, 25 százalékkal nagyobb eséllyel fogunk sikerrel leszokni, mintha fokozatosan próbálnánk abbahagyni.

A kutatók azt tanácsolják, fontos, hogy helyesen válasszuk meg a leszokás dátumát. Tűzzünk ki egy dátumot, de utána ragaszkodjunk is ahhoz, és onnantól fogva még akkor se gyújtsunk rá, ha nagyon erős a kísértés.

A kutatást vezető dr. Nicola Lindson-Hawley, az Oxford Egyetem kutatója elmondta, hogy magas volt azoknak az aránya is, akik az adagjuk csökkentésével próbálták meg elodázni a leszokást. Úgy érezték, hogy így van még egy extra dolog, amit csinálhatnak, de kevésbé veszélyeztetik az egészségüket. Viszont ez visszatartotta őket attól, hogy leszokjanak a dohányzásról.

A tanulmányban részt vevők közül többen is a fokozatos leszokást tartották megfelelő módszernek, de az eredmények azt mutatják, hogy akik hirtelen hagyták abba a dohányzást, nagyobb eséllyel később sem gyújtottak rá. Dr. Lindson-Hawley ugyanakkor megjegyezte: még a napi cigiadag csökkentése is jobb a semminél.

Rovatok