Index Vakbarát Hírportál

Új módszert találtak a bőrrák kezelésére

2016. április 20., szerda 20:32

Előrehaladott bőrráktól szenvedő pácienseken segíthet egy új gyógyszerkombináció. A kezelés után a vizsgálatban részt vevők húsz százalékánál nem találtak daganatot, pedig náluk a melanóma már előrehaladott stádiumban volt. Az eredmények azt mutatják, hogy az ipilimumab és a nivolumab kombinációjával kezelt betegek 69 százaléka még két évvel a kezelés után is életben volt. A vizsgálatokat összesen 142 beteg bevonásával végezték.

A brit orvosok biztatónak találták az eredményeket. A melanóma, a bőrrák legsúlyosabb formája a hatodik leggyakoribb rákos megbetegedés az Egyesült Királyságban: évente kétezer emberrel végez az országban.

Hasonló eredményeket értek el a Merck gyógyszergyár immunterápiás szerével, a pembrolizumabbal is. Az ezzel kezelt páciensek harmadánál a tumor nem növekedett.

A fenti hatóanyagok úgy működnek, hogy kiiktatják az immunrendszer fékjeit. Az immunrendszer hatékony védelmet nyújthat a fertőzésekkel szemben, de a beépített gátló rendszerek megakadályozzák, hogy a szervezet saját szöveteit pusztítsák el. A rákos szövetek ezért úszhatják meg, hogy az immunrendszer leszámoljon a betegséggel.

Az ipilimumabot és a nivolumabot úgy tervezték, hogy kiiktassa a fékeket. Mindkettőt használják melanómaterápiára, de a kutatók szerint a kettő kombinációja hozhatja a legjobb eredményt. Az ipilimumabbal végzett kísérleteknél a betegek 53 százaléka két évvel élte túl a terápiát, de a daganat mérete egyiküknél sem csökkent. A kombinált gyógyszerekkel ez az arány 69 százalékra nőtt, és a betegek 22 százalékánál megállt a tumor növekedése.

Fontos: még ez a két gyógyszer sem nyújt teljes biztonságot, sőt, veszélyesek is lehetnek. A BBC cikke is megjegyzi, hogy a betegek többsége súlyos, esetenként életveszélyes mellékhatásokat tapasztalt, így náluk le kellett állítani a kezelést.

Rovatok