Index Vakbarát Hírportál

60 éve fejlesztették ki a kismama gyógyszert, ami miatt újszülöttek ezrei születtek végtagok nélkül

2016. május 13., péntek 22:52

Az 1950-es években került forgalomba Contergan néven egy thalidomid nevű hatóanyagot tartalmazó nyugtató, amit egy német cég fejlesztett ki, kifejezetten terhes nők reggeli rosszullétéhez ajánlották. A szert 1961-ben betiltották, miután kiderült, hogy a recept nélkül kapható (!) gyógyszert szedő kismamák gyermekei súlyos fejlődési rendellenességgel születnek: végtaghiánnyal, deformált végtagokkal vagy súlyos idegkárosodással – írja az MTI.

A gyógyszert 1961-ben tiltották be, miután a rengeteg fogyatékkal születő gyermek felkeltette a hatóságok figyelmét és kivizsgálták a szert, ekkor ismerték fel a kapcsolatot a hatóanyag és az idegkárosodás között. Kiderült, hogy a gyártó szándékosan hamis információkat adott ki, eltitkolta a gyógyszer mellékhatásairól szerzett információkat. Tudták, hogy mit okoz a szer, mégis a piacon tartották, hogy több bevételt érjenek el.

„A gyártó sok embert megmenthetett volna a szenvedéseitől, ha visszavonta volna a Contergant a piacról az után, hogy számos jel mutatott egészségkárosító mellékhatásaira” – nyilatkozta Barbara Steffens, német egészségügyi miniszter. 

Ma már nem fordulhatna elő hasonló sem

Ezek még olyan idők voltak, amikor a gyógyszergyártó volt a felelős a termékek biztonságosságért, szemben a jelenleg érvényes állami engedélyezési rendszerrel. A hatóanyag fejlesztésekor még nem léteztek átfogó, állatokon modellezett kísérletek, amelyeket a klinikai tesztek előtt végeztek volna. A Contergan-tragédia volt az, amely alapvetően megváltoztatta a gyógyszerkutatást és ellenőrzést.

Rovatok