Index Vakbarát Hírportál

Mikrobakutató óriásprogramot jelentett be a Fehér Ház

2016. május 13., péntek 15:47

Nagy baktériumkutatási programot jelentett be pénteken az amerikai Fehér Ház, amitől azt várják, hogy felgyorsítja a kutatásokat és felfedezéseket a területen, ezzel pedig hozzájárul az antibiotikum-rezisztens szuperbaktériumok által okozott, egyre sürgetőbb probléma megoldásához.

A földi ökoszisztéma és az emberi szervezet rendes működésében nélkülözhetetlen szerepet játszanak a különféle baktériumok, mégis még ma se ismerjük eléggé a működésüket, és a feltételezhetően létező törzseknek csak a töredékét ismerjük. A Nemzeti Mikrobiom Kezdeményezés nevű program célja éppen az, hogy összekösse és segítse a baktériumokkal foglalkozó tudósokat az mikróba-ökoszisztéma alaposabb feltérképezésében, és végső soron a veszélyes baktériumok elleni hatékonyabb védekezési módszerek kidolgozásában.

A kutatók már hosszú ideje sürgették a szélesebb összefogást és a nagyobb kormányzati támogatást. Az amerikai kormány eddig is nagyjából évi 300 millió dollárt (85 milliárd forintot) a mikrobiom kutatására, de ez eddig leginkább a különféle mikrobák katalogizálását jelentette. Az új program által idén és jövőre fizetett további 121 millió dollárból a nagyobb kép, a baktérium-ökoszisztéma működésének a megértése a cél. Emellett a kormány és egyetemi, alapítványi és hasonló kutatóintézetek közösen még további több mint 400 millió dollárt dobnak össze.

A kutatások egyik iránya az emberi szervezetben élő több milliárd mikróba, és a szerepük az emberi egészségben, illetve az egyéni eltérések egészségügyi hatása. Ennél azonban még kevesebbet tudunk ma arról, hogy a természetben található mikrobiális rendszerek, például az óceánokban vagy a talajban élő baktériumok milyen szerepet játszanak a bolygónk működésében, például a klímaváltozás szabályozásában.

Rovatok