Index Vakbarát Hírportál

Csak azért, mert diabetikus, még ne egye mértéktelenül!

2016. május 17., kedd 08:59

A jelölés miatt a cukorbetegeknek ajánlott élelmiszerekről sokan azt gondolták, bármennyit ehetnek belőle, pedig gyakran ugyanolyan energiatartalommal bírnak ezek a termékek – mondta Antal Emese dietetikus hétfőn az M1 csatornán.

Antal szerint a túlzott energiabevitel, a helytelen életmód, a túlsúly növeli a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát. A túlsúlyosak száma a korábbi 50-55 százalékról 65 százalékra emelkedett a felnőtt lakosság körében, ami alapján érthető, hogy a cukorbetegek száma is jelentősen emelkedett Magyarországon – írja az MTI.

Mindig a túlzások okozhatnak problémát, ezért a mértékletességre kell törekedni. Az uniós szabályozás értelmében kötelező feltüntetni az energia-, a zsír- és cukortartalmat, amivel a cukorbetegeknek is tisztában kell lenni, az élelmiszereken pedig el kell olvasni a címkét – mondta Antal.

Ez valamivel nehezebb feladat lesz július 20-tól, mert ekkor egy uniós rendelet értelmében megszűnik a diabetikus termékmegjelölés. A jövőben csak a tápértékjelölésből és bizonyos tápanyag-összetételre vonatkozó állításokból – például „cukormentes”, „alacsony cukortartalmú”, „hozzáadott cukrot nem tartalmaz” – tájékozódhatnak adott termék cukortartalmáról a fogyasztók.

Rovatok