Index Vakbarát Hírportál

Zikaláz: Európában minimális a veszély

2016. május 19., csütörtök 08:44 | aznap frissítve

A nyár közeledtével a zikavírus terjedésének fokozottabb kockázata áll fenn a Fekete-tenger partvidékén, Európa egészét nézve azonban mérsékelt a zikajárvány veszélye, Közép-Európában egyenesen minimális – írja az MTI az Egészségügyi Világszervezet (WHO) jelentése alapján.

A régiók veszélyeztetettség szerint:

Jakab Zsuzsanna, a világszervezet európai regionális vezetője megjegyezte, a vírus terjedésének kockázata országonként változik, a járvány fokozottabb veszélyének kitett államokban elsődleges fontosságú, hogy a közegészségügyi politikát a terjedés megakadályozásának szenteljék. Szerinte az 51 érintett országból 41 megfelelő vagy nagyon jó egészségügyi szűrőrendszerrel bír.

A szúnyogok által terjesztett zikavírus gyors nemzetközi terjedése miatt a WHO február 1-jén globális egészségügyi vészhelyzetet hirdetett. A szervezet szerint az amerikai kontinensen idén négymillióra emelkedhet a zikalázas megbetegedések száma. Jelenleg az olimpiára készülő Brazília a leginkább érintett ország, ott 1,5 millióra teszik a fertőzések számát. A vírust elsősorban az említett szúnyogok terjesztik, de szexuális úton is terjedhet. A megbetegedés tünetei: fejfájás, láz, piros vagy fehér bőrkiütés, ritkábban izom- és ízületi fájdalom.

Rovatok