Index Vakbarát Hírportál

Egészséges életmóddal fele annyian halnának meg rákban, mint most

2016. május 20., péntek 14:08

Egészséges életmóddal megelőzhető lenne a rákbetegségek 20-40 százaléka és a daganatos betegségek miatti halálesetek fele egy nagyszabású, 135 ezer alanyon végzett amerikai kutatás szerint – írja az MTI.

Egészséges életmód alatt a Harvard Egyetem és a Massachusettsi Általános Kórház kutatói az alábbiakat értették:

Akik az összes feltételnek megfelelnek, azoknál alacsony kockázatú a daganatos betegségek kialakulása, mindenki másnál magas. A tanulmányba 89 571 nő és 46 399 férfi adatait vonták be, közülük 16 531 nő és 11 731 férfi tartozott az alacsony kockázatú csoportba.

Összehasonlítva a két csoportban előfordult rákmegbetegedéseket és halálozást, a szakemberek azt találták, hogy az egészséges életmód nagy hatással van bizonyos ráktípusokra: a tüdőrákos esetek nagy többsége az életmóddal állt összefüggésben, csakúgy mint a bél-, a hasnyálmirigy- és a veserákos esetek egyötöde.

Kivetítve ezeket az összefüggéseket az amerikai lakosságra, megállapították, hogy még nagyobb mértékben lehetne megelőzni rákbetegségeket és az elhalálozást.  A nők esetében úgy becsülték, hogy a daganatos betegségek 41 százaléka, a halálozás 59 százaléka, a férfiak esetében a rákbetegségek 63 százaléka, a halálozások 67 százaléka megelőzhető lenne.

A tanulmány a JAMA Oncology című folyóirat honlapján jelent meg.

Rovatok