Index Vakbarát Hírportál

Gyerekeket is veszélyeztet a dohányzás

2016. május 25., szerda 15:14

A Human Rights Watch (HRW) jogvédő csoport szerdai jelentése szerint több ezer gyerekmunkás dolgozik indonéziai dohányültetvényeken az egészségükre veszélyes körülmények között – írja az MTI. Bár az indonéz törvények szerint 18 éven aluliakat tilos veszélyes iparágakban alkalmazni, a HRW több tucatnyi esetről számolt be, amikor kiskorúak – még nyolcéves gyerekek is! – a dohánylevelek kezelésétől, illetve rovarirtó szerek használatától betegedtek meg.

Indonéziában nagyjából 500 ezer dohányültetvény található; ezek gyakorlatilag lefedik az ország belső piacát. A dohánytermelés negyedét exportálják, és világszerte jelen lévő cigarettagyártóknak adják el. Jo Becker, a HRW egyik munkatársa az AFP hírügynökségnek azt mondta: ha egy dohányos Dunhill, Lucky Strike vagy hasonló cigarettára gyújt Európában vagy az Egyesült Államokban, jó eséllyel indonéz gyerekmunkával előállított cigarettát fog szívni.

A csoportnak számos, dohányültetvényen dolgozó gyerek szédülésről, rosszullétről, hányásról, fejfájásról vagy izomgyengeségről számolt be. Ezek a zölddohány-betegség tünetei, ami akkor alakul ki, ha valaki védőruha nélkül megérinti a dohányleveleket – a nikotin ugyanis így is a szervezetbe juthat. Érzékeny szervezetű gyerekek esetében tovább nő az egészségügyi kockázat.

Indonéziában törvény tiltja a tizenöt év alattiak foglalkoztatását, de az indonéz gyermekvédelmi szolgálatok többször is elismerték, hogy nagyon nehéz betartatniuk ezt a törvényt. A HRW 113 oldalas jelentésében megjegyezte: az országban működő dohánymultiknak sincs olyan szabályozása, ami a gyerekek védelmét garantálná.

Rovatok