Index Vakbarát Hírportál

A henna gyakran allergiát okoz

2016. június 2., csütörtök 10:24

A British Medical Journalben megjelent esettanulmány kapcsán kutatók a nyaralás alatt készített tetoválások ellen kampányolnak: a hennatetoválások igen népszerűek ebben az időszakban, pedig a henna festéke más összetevőkkel együtt gyakran allergiát okoz.

A brit orvosi szaklap egy 10 éves fiú esetét ismertette, akinél a fekete henna tetoválás allergiás reakciót okozott. A fiú karjára a spanyolországi családi nyaralás alatt került fel az ideiglenes tetoválás, majd 4 nap múlva kiütés, viszkető érzés, enyhe gyulladás jelent meg a bőrén. Panaszait a hennafesték fekete színét adó PPD (paraphenylenediamine) nevű anyag okozta, ami kontaktallergénként is ismert, vagyis annál, aki allergiás rá, az érintkezés helyén okoz tüneteket.

Garaczi Edina bőrgyógyász-allergológus, a Budai Allergiaközpont orvosa is több henna által okozott allergiával találkozik nyaranta. A fekete henna tetoválások tartóssága 1-3 hét, ezért már gyermekekre is felfestik a különböző fesztiválokon, strandokon is elkészíthető alkotásokat.

Gyakran okoz allergiát

A henna a Lawsonia inermis növény levelének szárított, por formában elterjedt vörös színt adó festékanyaga. A természetes vörös henna biztonsággal használható, csak nagyon ritkán okoz allergiás reakciót, így kisgyermekek esetén is alkalmazható. Tudni kell azonban, hogy a fekete henna emellett PPD-t is tartalmaz, mely a sötét szín kialakításáért felelős. A PPD alkotóelem nagyon gyakran, körülbelül 2,5 százalékban okoz allergiás tünetet.

Garaczi szerint allergiás gyulladás kezelésére szteroid kenőcsök, hámosító és hidratáló krémek javasoltak, viszketés esetén pedig antihisztamin tablettát is alkalmazunk, ezzel 2-3 nap múlva az csökken a bőrpír, duzzanat.

Amennyiben fekete henna tetoválást szeretnénk, mindig javasolt előzetesen bőrpróba végzése: az adott festékből kis mennyiséget kenünk például a felkar belső részére, vagy a fül mögött a nyak területére, és azt három napig nem mossuk le, ha a teszt helyén vörös kiütés, bőrpír vagy duzzanat keletkezik, nem érdemes hennát csináltatni. Vagy csináltathatunk allergiatesztet is. 

Rovatok