Index Vakbarát Hírportál

A zika orális szexszel is terjed

2016. június 3., péntek 18:20

Egy szaklapban leközölt levél tanulmány szerint könnyen lehet, hogy a zikavírus orális szex útján is terjed.

A vizsgált esetben egy 24 éves nő fertőződött meg a betegséggel, valószínűleg egy 46 éves férfitől kapta el, aki nem sokkal korábban tért vissza Párizsba Rio de Janeiróból. A brazil város a zika által súlyosan érintett területek közé tartozik.

A férfi és a nő többször is lefeküdt egymással február 11. és 20. között, a nő 20-án lett beteg, 23-án tesztelték őket zikára. Míg a férfi ondójában és vizeletében rengeteg vírust találtak, a nyálában és a vérében semennyit - a nőnél ezzel szemben a vírust a vizelet- és nyálmintákban találták meg az orvosok, de a vaginából vett kenet negatív lett.

Más kutatók már korábban is bizonyították, hogy a vírus szexuális úton is terjed, az amerikai járványügyi központ ennek megfelelően módosította a megelőzést segítő irányelveit.

Járványügyi szakemberek szerint nem azért fontos tudni, hogy a vírus orális szex útján is terjed, mert ez sokat változtat a járványügyi helyzeten, hanem azért érdekes a dolog, mert egy újabb tény mutatja, milyen sok mód létezik arra, hogy valaki megfertőződjön.

Rovatok