Index Vakbarát Hírportál

Őssejtes terápia segített az agyvérzéseseken

2016. június 6., hétfő 18:51

A kaliforniai Stanford egyetem kutatói módosított őssejteket fecskendeztek olyan agyvérzést kapott betegek agyába, akiknek a mozgásfunkcióit károsította a Stroke, hivatkozik a Stroke szaklapra az MTI. 

A klinikai próbákba bevont 18 beteg ettől úgy tűnik, hogy a gyógyulás útjára lépett. "Ismét járnak azok a betegek, akik eddig tolószékhez voltak kötve. Ismét képesek mozgatni hüvelykujjukat azok, akik eddig képtelenek voltak erre" - idézték Gary Steinberget, a tanulmány vezető szerzőjét. 

A terápia úgy működött, hogy lyukat fúrtak a páciensek koponyájába, ezen keresztül pedig SB623 nevű őssejtet fecskendeztek azokra a határterületekre, ahol a stroke károsította a beteg agyát. Az SB623-at felnőtt donorok csontvelőjéből vették, aztán variálták át. 

A kísérletben részt vevő betegek átlagéletkora 61 év volt, mindannyian 6-36 hónappal ezelőtt estek át eddigi egyetlen agyvérzésükön. A stroke mindegyiküknél az agy cortex alatti területét érintette és súlyosan károsította a motorikus funkciókat. A műtéteket érzéstelenítéssel végezték, tehát a betegek maguknál voltak végig, és már elhagyták a kórházat. 

Minden betegnél jelentős javulás következett be egy hónapon belül és ez a javulás hónapokon keresztül folytatódott. Nem figyeltek meg rendellenességet a betegek vérében, néhányuknál múló hányinger és hányás lépett fel, 78 százalékuk panaszkodott fejfájásra.

A befecskendezett őssejtek a beavatkozás után egy hónappal elkezdtek eltűnni, és két hónap alatt teljesen eltűntek. Külön érdekes volt, hogy a stroke betegek állapotában beállt javulás független volt életkoruktól vagy betegségük súlyosságától. "Idősebb emberek általában nem reagálnak ugyanolyan jól a kezelésekre. De mi azt tapasztaltuk, hogy a 70 évesek állapota is jelentősen javult" - mondta még Steinberg.

A sikeres  kis mintás kísérletet követően most majd nagyobb mintán is megpróbálhatják az új típusú kezelést.  

Rovatok