Index Vakbarát Hírportál

A kaliforniai fiatalkorúak eléggé megszívták

2016. június 10., péntek 11:43

Mostantól törvény tiltja a 21 éven aluliaknak a dohánytermékek vásárlását és fogyasztását Kalifornia államban – írja az MTI.

Az Egyesült Államok legnépesebb államában csütörtökön lépett életbe a jogszabály, amely 18-ról 21 évre emelte a korhatárt a dohánytermékek birtoklására és élvezetére. A tilalom alól felmentést kapnak a fegyveres erők tagjai, ők már 18 éves koruktól vehetnek és szívhatnak cigarettát.

Az állam parlamentje még márciusban fogadta el a törvényt. A jövőben minimum 400 dollár büntetésre számíthat mindenki, aki dohányárut ad el 21 éven alulinak. V visszaeső boltosok büntetése elérheti a 6000 dollárt is, ami mai árfolyamon nagyjából 1,6 millió forint.

Kalifornia csak a második a dohányzás korhatárát felemelő amerikai államok sorában. A Hawaii-szigeteken a 21 évnél fiatalabbak már január óta nem gyújthatnak rá. Az Egyesült Államok több nagyvárosában, köztük New Yorkban és San Franciscóban szintén megemelték a korhatárt.

A törvénytervezetet előterjesztő Ed Hernandez demokrata párti szenátor szerint a törvénnyel

megelőzhető, hogy számtalan kaliforniai fiatal függővé váljon a halálos drogtól, dollármilliárdokat lehet megtakarítani az egészségügyben, és ami a legfontosabb, életeket lehet megmenteni.

Rovatok