Index Vakbarát Hírportál

Drasztikusan nő az abortuszok száma a zikavírus miatt

2016. június 23., csütörtök 16:17

Drasztikusan nő az abortusz mellett döntő nők száma Latin-Amerikában a zikavírussal kapcsolatos aggodalmak miatt – írja az MTI egy friss felmérés alapján. A New England Journal of Medicine című folyóiratban közölt eredmények szerint a terhesség-megszakítást választó nők száma

Az érintett államok kormányainak nagy része azt tanácsolja a helyi nőknek, hogy a zikavírus okozta kóros magzati kisfejűség (mikrokefália) kockázata miatt ne essenek teherbe. Mostanáig hatvan országban és régióban jelezték a zikavírus megjelenését, és több mint 1500 csecsemőnél diagnosztizáltak mikrokefáliát. Az érintett babák szokatlanul kis koponyával születnek, ami később akadályozza a mentális fejlődésüket.

A terhesség-megszakítás továbbra is illegálisnak számít Latin-Amerika sok részén, ezért a nők egyéb nem hivatalos megoldásokhoz nyúlnak. A Women on Web nevű internetes szolgálat, amely online tanácsadással és abortusztabletta-kiszállítással foglalkozik, az egyik legnépszerűbb alternatíva. A kutatók a fenti eredményeiket is a szervezethez beérkezett hívásokra alapozták.

Rovatok