Index Vakbarát Hírportál

Készül a demencia elleni védőoltás

2016. július 13., szerda 19:20

Ausztrál kutatók szerint öt éven belül már alkalmazni lehet a demencia elleni védőoltást – írja az MTI. A vakcinát egy nemzetközi kutatócsoport fejlesztette, és ha kiállja a klinikai próbákat, széles körben is alkalmazni lehetne.

A szellemi képességek kóros mértékű elvesztésével járó demencia világszerte komoly problémát jelent. Több mint 47 millió ember küzd a betegséggel. Az új oltóanyaggal megakadályozható lenne, hogy évente 7,5 millióan váljanak demenssé. A szakemberek szerint védőoltás nélkül az évszázad közepére már 135 millió embert érinthet a demencia.

Az Adelaide-i Flinders Egyetem kutatócsoportja a Molekuláris Medicina Intézettel és a Kaliforniai Egyetem szakembereivel együttműködve  olyan oltóanyagot gyártott, ami a betegséget előidéző kóros béta amiloid és tau fehérjéket veszi célba. Nikolai Petrovsky, a Flinders Egyetem professzora egy sajtónyilatkozatában közölte:

ha az emberi klinikai próbák sikeresek lesznek, az oltóanyag széles körben elérhető lesz öt éven belül.

Petrovsky szerint a kutatók olyan hatékonyan vették célba a betegséget előidéző fehérjéket, hogy a szert sokkal inkább lehetne oltóanyagként használni megelőzés gyanánt, mint betegek kezelésére.

Rovatok