Index Vakbarát Hírportál

Számos, öregséggel kapcsolatos betegség szorul vissza

2016. július 13., szerda 09:15

Az öregedés elkerülhetetlen, de számos öregséghez kapcsolódó betegség visszaszorulóban van. Ez nem magyarázható szimplán az egészségügyi rendszer fejlettségével, és a tudósok még adósok az okok megtalálásával.

Például manapság feleannyian halnak meg vastagbélrák miatt, mint az 1980-as években, amikor ez szinte népbetegségnek számított. De ugyanígy csökken a szívbetegségek, demencia, az idősek jóval tovább maradnak egészségesek.

Nagyon sok tanulmány született már erről, több egyetem és orvosi kutatóközpont összefogásával. A California Pacific Medical Center Research Institute és a University of California kutatói például azt állítják, hogy a jelenség azzal lehet összefüggésben, hogy a sejteken belüli öregedési folyamat változóban van. De ez csak feltételezés.

Számos más magyarázat is lehetséges. Az Alzheimer kórnál például hasonlóak rizikófaktorok, mint a a szívbetegségeknél. És a tény, hogy az emberek jobban kordában tudják tartani vérnyomásukat vagy a koleszterinszintet, javíthat a helyzeten.

A trend tehát örömteli, csak az nem világos, hogy miért van ez így. De a kutatók bőszen keresik a magyarázatot.

Rovatok