Index Vakbarát Hírportál

Egy vércseppből diagnosztizál a robotlabor, akár zikavírust is

2016. augusztus 3., szerda 16:22

Az orvosi eszközöket gyártó Theranos arról vált hírhedtté, hogy fejlesztett egy berendezést, ami egy csepp vérből számos betegséget mutathat ki. Az utolsó vizsgálatok azonban azt mutatták, hogy az eszköz nem olyan precíz, mint várták.

Az American Association for Clinical Chemistry (AACC) expón mindenki azt várta a Thelanostól, hogy új információkat oszt meg a mérési módszereiről. Ehelyett egy vadonatúj kütyüt mutattak be. A miniLab nevű, 43 kilogrammos diagnosztikai eszköz ugyanazt ígéri, mint az előd: egy csepp vér alapján azonosít számos betegséget és fertőzést. A fejlesztők szerint a készülék a zikavírus jelenlétét is kimutatja.

A Theranos azt állítja, a miniLab olyan robotokat működtet, amikkel a hagyományosan kézzel végzett diagnosztikai folyamatok jelentősen felgyorsíthatók, majd a Virtual Analyzer nevű szoftverrel bármilyen laborban kielemezhetjük az eredményeket.

Az AACC elnöke, Patricia Jones szerint a miniLab nem világmegváltás: a technológia nagyrészt már létező eszközökre épül, és a forgalmazását az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóságnak is jóvá kell hagynia. Kérdéses, hogy ilyen előzmények után ez mennyire lesz könnyű, főleg, hogy a Theranosnak még az orvosi társadalom és a páciensek bizalmát is vissza kell nyernie.

Rovatok