Index Vakbarát Hírportál

Tényleg két kanál víztől betegek lehetünk Rióban?

2016. augusztus 5., péntek 00:31

Vírusok, szennyezett víz, légszennyezés, zikavírus: van mit sorolni, ha a riói olimpia egészségügyi kockázatait keressük. De mitől kell tényleg félni? Mekkora esély van zikajárványra? A sportolókat tényleg veszély fenyegeti? Volt már rosszabb is? Szenzációhajhász szalagcímek mellett tényleg várható egészségügyi problémákkal vágunk neki a 2016-os nyári olimpiának.

A riói olimpiával, úgy tűnik, rengeteg probléma van, és ezek közül csak a kisebbek a bűnözés meg az omladozó olimpiai falu. Már egy éve foglalkoztatja az is a médiát, hogy a városnak egyszerűen nem sikerült megfelelnie a minimális egészségügyi-higiéniai követelményeknek. 

Vírusosak a vizek

A látszat ellenére nem a szemét a legnagyobb probléma, és szerencsére nem is a szuperbaktériumok, amelyek rezisztensek az antibiotikumokra – az ilyenekről szóló híradások két évvel ezelőtti, strandokból gyűjtött mérésekből származnak. De tényleg van gond, ráadásul a baktériumokkal. Nem túloznak sokat azok a címek, hogy az úszók inkább ne tegyék bele a fejüket a vízbe, és főleg ne nyeljenek belőle.

Az ilyen híradásokat legutóbb az Associated Press hírügynökség saját vizsgálata generálta, a tanácsot pedig nem ők találták ki, hanem a Dél-floridai Egyetem integratív biológiai tanszékének vezetője, Valerie Harwood adta. A hírügynökség felkérésére 16 hónapos vizsgálatot végeztek Rio de Janeiro vizeivel. Az sportlétesítmények vizei mellett megnézték azokat a strandokat is, ahova várhatóan a turisták özönlenek majd. 

Az egyik legrosszabb állapotban a Rodrigo de Freitas lagúna van, ahol az olimpiai evezős és vitorlás számokat tartják. A 2015 márciusában levett mintákban literenként 1,73 milliárd adenovírust találtak. Júniusban már jóval kevesebbet, literenként 248 milliót. Csak összehasonlításképpen: a kaliforniai vizekben pár ezer vírus literenként már aggodalomra szokott okot adni.

Az adenovírusok a vírusok viszonylag nagy családját jelentik, az embereket 57 fajta képes megfertőzni. Olyan betegségeket okoznak, mint gyomor-bélhurut, kötőhártya-gyulladás, hólyaghurut, légúti megbetegedések és bőrkiütések. Ezek a betegségek nagyon zavaróak, de szerencsére extrém ritka, hogy halált okoznának. Sőt, a legtöbb fertőzés ezek közül kezelés nélkül is elmúlik pár nap vagy hét alatt (ez nem jelenti azt, hogy ne menjünk velük orvoshoz!). A teljes képhez hozzátartozik, hogy életünkben valószínűleg jó sokan megbetegszünk adenovírusoktól, amiket a szerveztünk legyőz, a legrosszabb, ami történik, hogy pár napig köhögve, fájó hassal ágyban fekszünk – ami nyilván nem a legjobb, ha éppen kint vagyunk az olimpián.

Rota benne

Nem csak a tavakkal, folyókkal van gond a városban. Bár a hatóságok azt ígérték, hogy rendbe rakják a vizeket (egy éve még például döglött halrajok úszkáltak a helyszíneken), és nem lesznek veszélyben a sportolók, a szennyvízzel így is lehetnek gondok, mert ebben olyan patogének élnek, amik kolerát, vérhast, hepatitis A-t és tífuszt okozhatnak. Az AP kérésére elvégzett vizsgálatokban erre is figyeltek: a durvább kórokozók kereséséhez a coliform baktériumok szintjét mérték, amelyek mindig megtalálhatók a melegvérű állatok ürülékében, így jó indikátorai annak, ha valahol szennyezés van. 

Az egészen friss, 2016. júniusi vizsgálatokat a Copacabana strandján végezték, ahol a triatlont és a nyíltvízi úszószámokat rendezik. A coliform baktériumok jelenléte nagyon alacsony volt. A tengervízben mindössze 31-85, ürülékből származó coliformot találtak 100 milliliterenként, márpedig ez az érték 400-ig biztonságosnak számít.  A kutatók viszont megjegyzik, hogy a több hónapos tesztelés alatt többször is határérték felett voltak az értékek.

A kutatók szerint viszont riasztó mennyiségű rotavírus van a strandok vizeiben, Copacabanán literenként 7,22 milliót, Ipanemán 32,7 milliót mértek. A rotavírusok gyakran okoznak gyomor- és bélrendszeri fertőzést gyerekeknél. A tünetek: hányás, hasmenés, rossz közérzet és láz. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) becsült adatai szerint 2013-ban 215 ezer, öt év alatti gyerek halhatott bele rotavírusba. Felnőtteknél a fertőzés általában nem ilyen vészes, sokszor tünetmentes. 

Tényleg gond lehet kétkanálnyi vízből?

A Huffington Post eléggé riogató, „két teáskanálnyi víztől már beteg leszel” címe túlzás, nem a trópusi betegségek okozhatnak igazán problémát. Sokkal inkább az adenovírusok: olyan gyakorisággal fordulnak elő az olimpiai vizekben, hogy azok már nagyon beteggé tehetik az embert, ha lenyeli őket. Reális veszély még, hogy a külföldi országokból, főleg Dél-Amerikán kívülről érkező sportolók, turisták immunrendszere nincs felkészülve több kórokozóra, amire a helyiek igen. 

Szerencsére a valódi gyilkosok, a kolera, a hepatitis A, a vérhas és a tífusz kórokozóinak mennyisége csak néha és elszórtan volt magasabb, mint kellene – de még így is előfordulhat, hogy lázat, hasfájdalmat okozhatnak, ami sportolónak nem a legjobb.

Csak Pekingben volt rosszabb

Nem csak az AP készített saját méréseket: a Reuters olimpiai helyszíneken elvégzett tesztjei szerint Rio de Janeiro levegője sokkal koszosabb, mint a hatóságok állítják. Az olimpiára egészséges levegőt ígértek, de ez nemcsak a Reuters, de a kormányzat saját elemzése szerint sem jött össze. A levegő nem volt megfelelő, amikor 2009-ben elnyerték a játékokat, és most sem az – ez már a hivatalos adatokból derül ki.

A szálló por koncentrációja évek óta meghaladja a WHO által 2006-ban meghúzott egészségügyi határt: a 12 milliós Rióban évente több ezren halnak meg a légszennyezéshez köthető okok miatt. A levegő szennyezettsége növeli a tüdőrák, a szívroham, a stroke, az asztma és más betegségek kockázatát. És amíg a vizeket elkerülhetik a nézők, a levegőt mindenki be fogja szívni.

A levegőproblémák kétharmadát a városban közlekedő 2,7 millió autó okozza. Az állami környezetvédelmi ügynökség szerint 2008 óta Rióban folyamatosan a határérték két-háromszorosán mozog a szennyezés szintje. Ez azt jelenti, hogy 1980 óta, amióta mérik ezt a szennyezést, a Rio a második legszennyezettebb levegőjű olimpiai helyszín. Az első Peking, ahol 2008-ban még magasabb értékeket mértek. Amíg a zikavírust éppen megállítja a száraz évszak, a légszennyezésnek nem tesz jót, a szennyezés a maximumon van ebben az időben.

Tényleg, mi van a zikával?

A legnagyobb aggodalmat a koszos vizeken kívül a zikavírus jelenléte okozza az olimpia térségében, a szakértők viszont igyekeznek megnyugtatni mindenkit: bár korábban petícióban kérték orvosok az olimpia áthelyezését, elvileg most nem várható járvány. Ebben nem bízik mindenki 100 százalékosan: a dél-koreai sportolók zikaálló ruhában mennek, sokan pedig egyszerűen lemondták az olimpiát. 

Az amerikai járványügyi hivatal (CDC) a terhes nőknek azt ajánlja, inkább ne utazzanak az olimpiára; de ha mégis ott vannak, mindent tegyenek meg a szúnyogcsípések elkerüléséért, és használjanak óvszert, vagy egyáltalán ne szexeljenek. Ugyanez igaz a terhes nők párjaira is. Azoknál, akik gyereket terveznek, érdemes inkább várni az utazás után legalább nyolc hetet.

A megpróbáltatásoknak nincs vége az olimpiával: a CDC azt ajánlja, legalább nyolc hétig használjanak gumit vagy ne szexeljenek azok a férfiak, akik jártak Brazíliában, még akkor se, ha nem mutatják a zika tüneteit.

Csak csapvizet ne!

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) külön figyelmeztetést adott ki brazíliai élelmiszer-higiéniai helyzettel kapcsolatban. A legfontosabb, hogy a vezetékes víz nem ivóvíz minőségű, helyette palackozott ásványvizeket, üdítőket javasolnak. A hivatal figyelmeztetése alapján érdemes kerülni a jéggel hűtött ételeket-italokat is, és nem érdemes utcán enni sem.

Nem árt tudni azt sem, hogy Magyarország és Brazília között nincs olyan megállapodás, amely ingyenes orvosi ellátást biztosítana a magyar állampolgároknak, tehát érdemes előre egészség- és baleset-biztosítást kötni.

Rovatok