Index Vakbarát Hírportál

Későn szokott vacsorázni? Akkor van egy rossz hírünk

2016. szeptember 2., péntek 09:52

Török tudósok újabb bizonyítékot találtak arra, hogy nem egészséges lefekvés előtt vacsorázni. Na nem arról van szó, hogy lefekvés után egészségesebb lenne. A kutatók azt állapították meg, hogy a lefekvést megelőző két órán belüli vacsora nem jó a szervezetnek, mert mesterségesen készenléti állapotban tartja, amitől a vérnyomás nem esik vissza a normális éjszakai szintre, így nő a szívroham kockázata.

A kutatók több mint hétszáz magas vérnyomású férfit és nőt vizsgáltak meg, hogy megállapíthassák, a különböző étkezési időpontok és étrendek milyen hatással vannak az egészségükre. Arra jutottak, hogy a késői evés van legnagyobb hatással az éjszakai vérnyomásra: azoknál, akik túl későn vacsoráznak, sokkal gyakoribb az éjszakai magas vérnyomás kialakulása.

A vérnyomást az tartja magasan, hogy az evés stresszhormonokat, például adrenalint termel, és az alvást szabályozó cirkadián-ritmusra is hatással lehet. Alapesetben 10 százalékkal esik éjszakára, de a késői evők 25 százalékánál ez nem történik meg, szemben a korábban vacsorázóknál, nekik csak a 14 százaléka szenved ettől. Azoknál is ritkábban ment le éjszakára a vérnyomás, akik kihagyták a reggelit, de ez a hatás kisebb volt, mint a késői vacsoráé. A kutatók szerint ezért hét óra előtt érdemes vacsorázni, hogy a testünknek legyen ideje megnyugodni és kipihenni magát.

Rovatok