Index Vakbarát Hírportál

Hatástalan az agyi sugárterápia?

2016. szeptember 5., hétfő 15:13

Nem hatékony az agyi sugárterápia azoknál a rákbetegeknél, akiknél a kór a tüdejükből terjedt át az agyukra – írja egy, a Lancetben megjelent tanulmány. Az 500 alanyon végzett tanulmányban megállaptották, hogy a sugárterápia nem hosszabbította meg a betegek életét, és az életminőségükön sem javított.

Csak az Egyesült Királyságban évente 45 ezer tüdőrákos megbetegedést diagnosztizálnak. A betegség az esetek harmadában átterjed az agyra is. Az ilyen áttéteket általában az egész agyat érintő sugárterápiával próbálják kezelni; a mellékhatásokat szteroidokkal és más gyógyszerekkel próbálják kezelni. A terápiának azonban így is súlyos mellékhatásai lehetnek, mint például az émelygés, szélsőséges fáradékonyság vagy az idegrendszeri károsodás.

A brit tanulmány azt az eredményt hozta, hogy az egyhetes sugárterápia nem hozott változást sem a betegek állapotában, sem az életminőségükben.

Dr. Paula Mulvenna klinikai onkológus a BBC-nek azt nyilatkozta, hogy a sugárterápiát általában azért használták, mert úgy hitték, hogy kordában tarthatja a tumorok továbbterjedését. A tüdőrákos betegek esetén azonban nem volt észlelhető javulás. A túlélési esélyek igen rosszak, és szinte semmit sem változtak az 1980-as évek óta. Az eljárás viszont jelentős toxikus károsodást okozhat, és a kognitív funkciókat is károsíthatja.

Ruth Langley professzor ugyanakkor elmondta, hogy a sugársebészet, vagyis a nem az egész agyat, csupán célzott területeket érintő beavatkozás kedvelt alternatív megoldás, és a mellékhatásai is kevésbé károsak.

Rovatok