Index Vakbarát Hírportál

Több fogamzásgátló = kevesebb petefészekrák

2016. szeptember 7., szerda 08:56

A fogamzásgátló tabletták elterjedése miatt jelentősen csökkent a petefészekrák okozta halálozások száma a nyugati országokban 2002 és 2012 között.

Az Annals of Oncology új számában közölt tanulmány eredményeit a szerzők az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adataira alapozták. Eszerint a petefészekrákban elhunytak száma

csökkent a vizsgált időszakban.

Az európai nemzeteket tekintve ugyanakkor erősen ingadoznak a mutatók. A magyarországi 0,6 százalékossal szemben Észtországban például több mint 28 százalékos volt a visszaesés. Bulgáriában emelkedett a halálozások száma.

Japánban a csökkenés csak 2 százalék volt, ugyanakkor náluk sok más országhoz képest ritkább a petefészekrák. Ausztráliában és Új-Zélandon 12 százalékos volt a csökkenés 2002 és 2011 között - a következő évről nincs adat. És Afrikára vonatkozóan egyáltalán nincsenek adatok.

Kockázatok és mellékhatások

A kutatók szerint minderről elsősorban a szájon át szedhető fogamzásgátlók tehetnek. Az eredmények szerint a csökkenés a fiatal és a középkorú nők körében nagyobb volt, mint az idősebbeknél. A javulás hamarabb mérhető volt azokban az országokban és régiókban, ahol régebb óta forgalmazzák a fogamzásgátló tablettákat.

A kutatók szerint a menopauza tüneteinek enyhítésére szolgáló hormonhelyettesítő terápia (HRT) visszaszorulása is szerepet játszhat a halálozások csökkenésében. Egy 2015-ös tanulmány szerint a HRT akár 40 százalékkal is növelheti a rákkockázatot, a fogamzásgátló tabletta viszont hosszú távú védelmet nyújt a betegség ellen.

Érdemes megjegyezni, hogy más kutatások a mellrák, a szívroham és az agyi érkatasztrófa fokozott kockázatával hozták összefüggésbe a tablettákat.

Az előrejelzések szerint a petefészekrák okozta halálozások aránya 2020-ig további 15 százalékkal csökkenhet az Egyesült Államokban, és 10-10 százalékkal az Európai Unióban és Japánban.

Rovatok