Index Vakbarát Hírportál

Először figyelték meg, hogyan roncsolja az agyat a zika

2016. szeptember 13., kedd 10:51

Először figyelték meg és dokumentálták a kutatók, hogyan károsítja a magzat agyát a zikavírus –írja az MTI. Egy olyan emsemakákó-magzatot figyeltek meg, amelynek az anyját zikavírussal fertőzték meg. A kísérlet segít a fertőzés elleni gyógymódok kutatásában.

Minden kétséget kizártunk, hogy a zikavírus hihetetlenül veszélyes a fejlődő magzatra és részletesen megmutattuk, hogyan fejlődik ki az agykárosodás

– mondta Kristina Adams Waldorf, a Nature Medicine szaklapban megjelent tanulmány vezető szerzője.

Ez az eddigi egyetlen közvetlen bizonyíték, amely azt mutatja, hogy a zikavírus a terhesség harmadik trimeszterében valóban képes áthatolni a placentán és hatni a magzati agyra, bezárva az agyfejlődés bizonyos aspektusait. A kutatók megdöbbentek, amikor meglátták az első MRI-felvételeket a magzati agyról 10 nappal az után, hogy az anyát megfertőzték a vírussal, mert ők se számítottak arra, hogy ilyen nagy területen ilyen gyorsan károsodik.

Mikor észreveszik, már késő lehet

A tanulmány közelebb visz minket ahhoz, hogy megállapítsuk, egy oltóanyag vagy egy gyógyszer képes-e megelőzni a magzati agy sérülését, és biztonságos-e várandósság idején alkalmazni. Az eredmények azt jelzik, hogy az agykárosodás megelőzésének gyógymódja vagy egy vakcina vagy egy betegséget megelőző orvosság kell legyen, amelyet még a szúnyogcsípés idején kell alkalmazni a vírus semlegesítésére. Mire a várandós nőknél megjelennek a zikaláz tünetei, addigra a fertőzés már károsíthatja is a magzati agyat.

Az egyiptomi csipőszúnyogok terjesztette zikaláz legtöbbször veszélytelen, de ha várandós nőt fertőz meg, akkor a magzat rendellenesen kis fejjel, mikrokefáliával jöhet világra, ami további súlyos fejlődési rendellenességeket okozhat. 2015 óta hetven országból és területről jelentettek zikalázat az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint. Becslések szerint a jelenlegi zikajárvány akár 93 millió embert fertőzhet meg Latin-Amerikában és a Karib-térségben.

Rovatok