Index Vakbarát Hírportál

A saját anyjától kapott méhhel szült gyereket egy svéd nő

2016. október 7., péntek 19:30

Emelie Eriksson és a kisfia ugyanazon méh szülöttei. Nyugalom, nem valami perverz bűnügyről van szó, hanem tudományos sikerről. A svéd nő ugyanis méh nélkül született, és ő lett az első a világon, akinek a saját édesanyja méhét ültették át, hogy mégis vállalhasson babát.

Ez olyan, mint a sci-fi

– mondta a 30 éves Eriksson, és nehéz lenne vitatkozni vele.

Maga az eset nem most történt, a rendhagyó körülmények között világra jött fiú, Albin már két éves, de az anya most érezte úgy, hogy kész megosztani a történetet a nyilvánossággal, hogy arra ösztönözze a hozzá hasonló helyzetben lévő nőket, hogy ha szülni akarnak, keressenek segítséget, mert van remény.

A transzplantációt Mats Brannstrom végezte, akinél nem nagyon van rutinosabb orvos a témában: ő az egyetlen a világon, aki eddig méhátültetés utáni szüléseknél segédkezett, ő viszont már rögtön ötnél jár. Brannstrom reményei szerint ez az eljárás a jövőben rutinműtétnek fog számítani, jelenleg is a Harvard és a Mayo Clinic kutatóival dolgoznak a módszer tökéletesítésén.

Erikssonnál 15 évesen derült ki, hogy nincs méhe. Huszonévesen hallott először a méhátültetés lehetőségéről. A most 53 éves anyja ezután ajánlotta fel neki a sajátját, mondván, hogy neki már úgysincs rá szüksége, hiszen már öreg a szüléshez. Ezután hosszas vizsgálatok következtek, végül megtörtént a műtét, amely után egy évvel ültették be a magzatot.

Rovatok