Index Vakbarát Hírportál

Génterápia gyógyíthatja az Alzheimert

2016. október 11., kedd 09:51

Tudósoknak sikerült egereknél megakadályozni az Alzheimer-kór kialakulását egy gén agyba fecskendezésével – írja az MTI.

A PNAS hétfői számában megjelent tanulmányban a kutatást vezető Magdalena Sastre azt írta: bár a londoni Imperial College-dzsel közösen elért eredményeik még nem előrehaladottak, új utakat nyithat a betegség kezelésében.

A tudósok szerint a PGC–1 alfa gén meggátolhatja a béta-amiloid fehérje keletkezését a sejtekben. Ez a kóros fehérje az első számú alkotóeleme az amiloid plakkoknak – a fehérjék egy olyan viszkózus masszájának –, ami felhalmozódik az Alzheimer-kóros emberek agyában. A kutatók úgy vélik, ezek előidézik az agysejtek pusztulását. Az eljárással viszont a betegség még a korai szakaszában kezelhető lenne.

Noha az eredmények még koraiak, mégis azt sugallják, hogy a génterápia hasznos gyógymód lehet. De sok még a legyőzendő akadály, a gént pedig egyelőre kizárólag az agyba fecskendezve lehet célba juttatni.

– írták a kutatók.

A kísérletekhez egy módosított vírust használtak vivőanyagként. Az egerek agyának két olyan részébe fecskendezték be a gént, ahol kialakulhat az Alzheimer: a rövidtávú memóriát szabályozó előagyba és a hosszú távú memóriát szabályozó agykéregbe. Az agynak ezen a részein szoktak először lerakódni az amiloid pakkok.

Az állatokat a betegség korai jeleinél kezelték, amikor még nem alakultak ki a plakkok. Négy hónappal később megállapították, hogy a kezeletlen egereknél sokkal több pakk jelent meg, mint a génterápián átesett állatoknál. A kezelt példányoknál az agysejtek pusztulását sem tapasztalták az előagyban, és az egészséges egerekéhez fogható teljesítményt nyújtottak az emlékezetüket vizsgáló feladatokon. Csökkent a száma a szervezetükben lévő gliasejteknek, amik Alzheimer-kór esetén toxikus gyulladáskeltő anyagokat bocsátanak ki, további sejtkárosodást idézve elő.

Magdalena Sastre elmondta, hogy más kutatások szerint a testmozgás és a vörösborban is megtalálható rezveratrol vegyület növelheti a PGC–1 alfa fehérje szintjét. A rezveratrol viszont inkább csak pirula formájában, a borban ugyanis a hatását kiiktatja az alkohol.

Tara Spires-Jones, az Edinburghi Egyetem tudósa, aki nem vett részt a kutatásban, arra figyelmeztetett, hogy az eredmények nagyon kevés egér és a betegség egyetlen modelljének vizsgálatával születtek.

Számos modellen meg kell őket ismételni, és sok akadályt le kell még győzni ahhoz, hogy tudjuk, hatásos lesz-e az embernél ez a fajta kezelés.

Rovatok