Index Vakbarát Hírportál

Mi az, mp3-lejátszó? Nem, hasnyálmirigy

2016. október 11., kedd 16:56

Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóság (FDA) jóváhagyta a világ első mesterséges hasnyálmirigye, a MiniMed 670G forgalmazását. Az eszközt a Medtronic, a világ vezető inzulinpumpa-gyártója fejlesztette.

A MiniMed az 1-es típusú cukorbetegségben érintetteken segítene. Az ettől szenvedő betegek hasnyálmirigyében leáll az inzulintermelés, így kénytelenek azt injekció formájában pótolni.

A készülékbe egy inzulinadagolót, valamint egy, a nap 24 órájában aktív vércukorszint-mérőt építettek be. Az ehhez szükséges technológia már régóta elérhető, de így még senki nem kombinálta őket. Maga az adagoló alig nagyobb egy telefonnál – ezt a ruházaton kívül viselhetjük. Az inzulinadagoló csövét a bőr alá kell szúrni; szerencsére ezt elég néhány naponta cserélni.

Az inzulinadagolást algoritmus végzi, de a rendszer nem teljesen automatikus. A felhasználóknak maguknak kell beírniuk minden étkezés után az elfogyasztott szénhidrát mennyiségét. Az algoritmus a korábban mért vércukorszint-adatok és a kórtörténetünk alapján ezután kiszámolja, hogy a készüléknek mikor és mennyi inzulint kéne adagolnia.

Kötelek? Azok a beleim

Az FDA szeptember 28-án engedélyezte a MiniMed 670G forgalmazását. A gyorsaság valószínűleg a Medtronicot is meglepte, mivel alig két héttel korábban jelentek meg az első, hosszú távú tanulmányok eredményei. Az FDA valószínűleg belátta, hogy egy hasonló eszköz rengeteg cukorbeteg életét könnyíthetné meg.

A MiniMed 670G értékesítése legkorábban 2017 tavaszán kezdődhet. A Medtronicnak addigra meg kell teremtenie a gyártás feltételeit, meg kell egyeznie néhány nagyobb egészségbiztosítóval, és ki kell képeznie az alkalmazottakat, akik majd betanítják az orvosokat és a betegeket az eszköz használatára.

Rovatok