Index Vakbarát Hírportál

Több mint 2,5 millió bakteriális fertőzést jegyeznek évente az európai kórházakban

2016. október 19., szerda 21:18

Ez nagyobb betegségterhet jelent, mint az influenza, a HIV és a tuberkulózis megbetegedések együttesen, és évente 91 ezer elhalálozást okoz.

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC), a berlini Robert Koch Intézet és a Holland Nemzeti Közegészségügyi Intézet szakemberei az Európai Unió és az Európai Gazdasági Térség tagállamainak 1149 kórháza és 273 753 betegének adatait tekintették át, tudományos kutatásuk eredményeit a PLOS Medicine tudományos folyóiratban tették közzé. 

A szakemberek a bakteriális fertőzések hat leggyakoribb típusát vizsgálták: a tüdőgyulladást, a húgyúti fertőzéseket, a műtéti beavatkozások nyomán kialakult fertőzéseket, a Clostridium difficile fertőzéseket, az újszülötti szepszist és a primer véráram-fertőzésket. Megállapították, hogy a tüdőgyulladás és a primer véráram-fertőzések teszik ki a 2,6 millió bakteriális fertőzés túlnyomó többségét, miközben a sebészeti beavatkozások nyomán fellépő fertőzések csupán az estek öt százalékáért felelősek.

A kutatók megállapították, hogy a több mint 2,5 millió kórházi fertőzés 2,5 millió betegségterhet eredményez. Egy betegség terhét az adott populációban adott időpontban előforduló esetek által okozott egészségkárosodás határozza meg, amely mind az életév-veszteséget, mind az életminőség-romlást magában foglalja. (MTI)

Rovatok