Index Vakbarát Hírportál

Megvédi a magzatot a zikavírustól egy új kezelés

2016. november 8., kedd 12:19

Egy amerikai kutatócsoport sikerrel tesztelt egereken egy olyan zikavírus elleni antitest-terápiát, amelynek a továbbfejlesztett változata védelmet nyújthat a fertőzött anyák magzatainak a méhen belül – írja az MTI. A terápiát olyan páciensek vérsejtjeinek felhasználásával dolgozták ki, akik a közelmúltban fertőződtek meg, majd sikeresen legyőzték a vírust.

A Nature szaklapban közölt eredmények szerint az egereken végzett kísérletekben a kezelés hatására jelentősen csökkent az anyaállat vérében keringő és a méhlepényen keresztül az utódhoz eljutó zikavírusok mennyisége. A kezelt nőstények kicsinyeinek születésekor kisebb mértékben volt károsodott a méhlepény és a világra jött egerek nagyobbak voltak, mint a terápiában nem részesült anyaállatok kicsinyei.

A kutatók ugyanakkor hangsúlyozták, hogy évekig tartó tesztelésekre lesz szükség, hogy kiderítsék, a módszer biztonsággal és hatékonyan használható-e a zikavírussal fertőzött várandós nőknél. Addig is más kutatók a zikavírus elleni oltóanyag kifejlesztésén dolgoznak.

Laura Rodrigues, a London School of Hygiene and Tropical Medicine munkatársa szerint egy zikavírussal fertőzött nőnek jelenleg nincs lehetősége kezelésre:

Még ha egy nap a kezünkben is lesz egy vakcina, amely védelmet nyújt a zikavírus ellen, mindig lesznek, akik megfertőződnek. Számukra pedig egy ilyen antitest-terápia lehet a segítség.

A szúnyogok terjesztette zikavírus Közép- és Dél-Amerikában a legelterjedtebb és különösen a terhes nőkre veszélyes, mivel mikrokefáliát, vagyis kóros kisfejűséget okozhat a magzatnál. A mikrokefáliás csecsemők szokatlanul kis koponyával születnek, ez később akadályozza a mentális fejlődésüket. Ezen felül az Egészségügyi Világszervezet szerint szilárd tudományos konszenzus alakult ki arról, hogy a zikavírus Guillain-Barre-szindrómát, egy ritka idegrendszeri betegséget is okozhat, amely felnőtteknél ideiglenesen bénulást idézhet elő.

Rovatok