Index Vakbarát Hírportál

A terhes anya influenzája nem okoz autizmust a gyereknél

2016. november 29., kedd 11:32

Egy nagy léptékű amerikai tanulmány szerint a várandósság alatti influenza nem növeli a magzat későbbi autizmusának kockázatát – írja az MTI.

A Kaiser Permanente amerikai magánbiztosító szakemberei Ousseny Zerbo vezetésével 197 ezer gyerek adatait vizsgálták meg. A gyerekek 2000 és 2010 között születtek. A vizsgálatról készült tanulmányuk a JAMA Pediatricsben jelent meg.

Az anyák közül 1400-nál diagnosztizáltak influenzát a várandósság alatt (0,7 százalék). 45 231-en voltak, akik védőoltást kaptak a betegség ellen a terhességük alatt (23 százalék). A megszületett gyerekek közül később 3101-nél állapítottak meg ASD-t (autizmus spektrumzavart); ez a vizsgált gyerekek 1,6 százaléka.

Az eredmények arra utalnak, hogy

nincs összefüggés a várandósság alatti influenza és a baba autizmusa között.

Az ASD 68 gyerekből egyet érint (1,46 százalék) az Egyesült Államokban az egészségügyi hatóság becslése szerint. A tanulmány eredményei nem mutattak kapcsolatot az ASD kockázatának növekedése és a várandósság második-harmadik harmadában kapott védőoltás között. Az első harmadban beadott vakcina és az autizmus fokozottabb kockázata mutatott ugyan összefüggést, ám a kutatók szerint ez véletlen lehet, mert miután elvégezték a különböző tényezők szerinti korrekciókat, az eredmény statisztikailag nem volt jelentős.

Noha nem javaslunk változtatást a védőoltások beadásának szabályaiban és gyakorlatában, mégis úgy véljük, a jövőben újabb kutatásokkal kell felmérni, van-e összefüggés a várandósság első harmadában beadott influenzaoltás és a gyermek későbbi autizmusa között.

– írták a kutatók.

Rovatok