Index Vakbarát Hírportál

Zöld utat kapott a háromszülős megtermékenyítés

2016. december 1., csütörtök 15:56

Egy független tudományos bizottság szerdán engedélyezte a háromszülős mesterséges megtermékenyítéses eljárást Nagy-Britanniában. A súlyos, örökletes betegségek továbbadásának megelőzésére kifejlesztett módszert a világon ebben az országban engedélyezhetik először, ha a bioetikai kérdésekért felelős szervezet is jóváhagyja a döntést – írja az MTI.

A független tudományos bizottság - amelynek feladata az úgynevezett mitokondriális génterápia biztonságának vizsgálata volt -, arra hívta fel a figyelmet, hogy a terápiát óvatosan kell alkalmazni bizonyos örökletes betegségek továbbadásának megakadályozására.

A jelentés szerdai közzététele után már csak az ország Humán Termékenységi és Embriológiai Hatóságának (HFEA) engedélye hiányzik. A testület december 15-én ül össze.

A brit parlament februárban engedélyezte a háromszülős embrió létrehozásának lehetőségét lombikbébiprogramokban. Idén született meg az első gyerek, aki háromszülős mesterséges megtermékenyítéssel fogant meg. A kisfiú genetikai állományának nagy része szüleitől, a mitokondriális DNS donortól származik. A gyereknek két biológiai anyja és egy biológiai apja van.

Amerikai orvosok egy jordániai családon segítettek a módszerrel: az anya a Leigh-szindróma nevű mitokondriális betegséget örökítette volna gyermekére. A család Mexikóba utazott a megtermékenyítés végrehajtására, ahol nem tiltják a törvények a módszer alkalmazását.

Jövő tavasszal már alkalmazhatják

Nagy-Britanniában évente 125 gyerek születik az anya DNS-ében lévő mitokondriális hibából eredő genetikai betegséggel. A Wellcome Trust newcastle-i mitokondriális kutatóközpontjában fejlesztett eljárással ezt akarják megelőzni. A mitokondrium a sejteket energiával ellátó sejtszervecske. Ha ez hibás, az olyan betegségekhez vezethet, mint az epilepszia, szívproblémák, mentális retardáltság vagy izomdisztrófia.

A háromszülős eljárásban, amikor az anya DNS-ében mitokondriális hiba van, egy másik, egészséges mitokondriummal rendelkező nő petesejtjét is felhasználják. Ennek a petesejtnek eltávolítják a sejtmagját, vele a donor nő genetikai állományának túlnyomó részét; tőle csak a mitokondriális DNS származik. Ebbe a kiürített petesejtbe helyezik a megtermékenyített embriót. 

A születendő gyerek így három ember genetikai állományát fogja hordozni. A tulajdonságai java részét a sejtmagban lévő apai és anyai örökítőanyag határozza meg. A gyerek DNS-ének a donor nő csupán 0,1 százalékát adja.

A kezelést először jövő márciusban vagy áprilisban alkalmazhatják a newcastle-i kutatóközpontban.

Rovatok