Index Vakbarát Hírportál

Háromszülős baba született Kijevben

2017. január 18., szerda 11:51

A háromszülős mesterséges megtermékenyítés (IVF) egy új módját, a pronukleáris transzfert alkalmazták kijevi orvosok – írja az MTI.

A január 5-én Kijevben világra jött baba nem az első, akinek három biológiai szülője van: az első Mexikóban született tavaly. Akkor a háromszülős IVF egy másik módszerét használtak. 

A kijevi orvosok először megtermékenyítették az anya petesejtjét az apa hímivarsejtjeivel, majd a szülői kromoszómákat behelyezték a donor, vagyis a harmadik szülő petesejtjébe. A gyerek génjei a szüleitől származtak, kivéve egy egészen kis töredéket, amit egy másik nőtől vettek át.

A háromszülős IVF technológiáját azért fejlesztették ki, hogy egészséges gyerekeik születhessenek azoknak a nőknek, akik súlyos genetikai rendellenességet, úgynevezett mitokondriális betegséget örökítenének tovább.

A kijevi Nadija klinikán egy olyan pár kezeléséhez használták az eljárást, akiknél nem mitokondriális betegséget diagnosztizáltak, hanem meddőség miatt fordultak orvoshoz. Az orvoscsoport vezetője, Valerij Zukin úgy vélte, az eljárás segíthetne rajtuk, mert a hagyományos IVF az esetükben nem működött. Egy másik, hasonló problémával küzdő párt is kezeltek, ők március elejére várják a babát.

A Brit Termékenységi Társaság elnöke, Adam Balen professzor a BBC-nek elmondta, hogy a Kijevben használt pronukleáris transzfer még erősen kísérleti stádiumban van.

Rendkívül óvatosnak kellene lennünk, ha az IVF sikerének érdekében akarnánk használni ezt a módszert.

Nagy-Britanniában tavaly februárban törvénnyel engedélyezték a háromszülős embrió létrehozását. November végén egy független tudományos bizottság, végül decemberben a bioetikai kérdésekért felelős szervezet is jóváhagyta az eljárást. Háromszülős baba még nem született az országban.

Az első ilyen újszülött fogantatását amerikai orvosok segítették. A szülők Mexikóba utaztak a megtermékenyítés végrehajtására, ahol nem tiltják a törvények a módszer alkalmazását.

Rovatok