Index Vakbarát Hírportál

Egy kevés alkohol még jót is tesz, nem? Nem!

2017. január 31., kedd 14:34

Egy új-zélandi kutatás cáfolta azt a közkeletű nézetet, hogy a mérsékelt alkoholfogyasztás jót tesz az egészségnek – írja az MTI.

A wellingtoni Massey Egyetem egészségügyi karának kutatói 2900, 65 év átlagéletkorú ember alkoholfogyasztási szokásait és egészségi állapotát kísérték figyelemmel. A megfigyelt férfiak 45, a nők 25 százaléka ivott naponta. A kutatók először azt találták, hogy a mérsékelt ivók, akik napi 1-2 adagot ittak, egészségesebbek voltak, mint az absztinensek vagy a nagyivók.

Amikor azonban jobban utánajártak, kiderült, hogy a mérsékelt italfogyasztók magasabb társadalmi státuszúak voltak és jobb anyagi körülmények között éltek, mint a nem ivók vagy a nagyivók. A társadalmi-gazdasági helyzetet is figyelembe véve a nők körében jelentősen csökkent, a férfiak esetében pedig teljesen eltűnt a korábban a mérsékelt alkoholfogyasztásnak tulajdonított egészségi előny.

Andy Towers kutatásvezető szerint ez volt a világon az egyik első olyan kutatás, amely azt vizsgálta, van-e egészségügyi haszna a mérsékelt alkoholfogyasztásnak idős korban, és az eredmény alátámasztja más kutatások következtetését, amelyek szerint

a mérsékelt alkoholfogyasztásnak kevés olyan egészségi előnye van, amely ne lenne megmagyarázható más tényezőkkel.

Mint mondta, nem az a lényeg, hogy mennyit isznak az idősebb felnőttek, hanem az, hogy kik isznak közülük. A mérsékelt alkoholfogyasztók a tehetősebbek közül kerülnek ki, akiknek az életmódja amúgy is kedvez az egészségnek, pusztán ezért alakult ki a látszat, hogy a mérsékelt ivás jót tesz az egészségnek.

Rovatok