Index Vakbarát Hírportál

Újra kommunikálhatnak a teljesen megbénult betegek

2017. február 1., szerda 10:27

Egy tudóscsoport olyan agy-számítógép interfészt készített, amivel a teljesen lebénult páciensek is kommunikálhatnak. A betegek agyhullámait figyelő készülék észleli az egyszerű igen-nem válaszokat, így a mozgásra képtelenek is használhatják.

A tervezők négy páciensen tesztelték az eszközt Svájcban; az eredményeiket a PLOS Biologyben publikálták. Mint kiderült, a vizsgált betegek annak ellenére is boldogok voltak, hogy nem tudtak megmozdulni. Mindannyian előrehaladott amiotrófiás laterálszklerózistól (ALS) szenvedtek – ilyenkor az agy elveszti az izmok kontrollálásának képességét. A betegségtől szenvedők csapdába esnek a saját testükben; idővel se mozdulni, se beszélni nem tudnak.

Az ALS-ben érintett betegek közül néhányan tudják mozgatni a szemgolyójukat, így lehet kommunikálni velük, de a svájci tanulmány résztvevői még erre se voltak képesek. A kutatók kihasználták, hogy az agyi aktivitás megváltoztatja az oxigén szintjét a vérben; ennek hatására a vér elszíneződik. A színváltozásokat közeli infravörös spektroszkópiával vizsgálták.

A pácienseknek egyszerű, igennel és nemmel megválaszolható kérdéseket tettek föl („Joakimnak hívják a férjét?”), hogy betanítsák a számítógépet az igen és a nem közti különbségre. A rendszer találati pontossága most 75 százalékos. A BBC cikke megjegyzi, hogy az egyik kísérleti alany az eszköz segítségével közölhette, hogy nem adja az áldását a lánya esküvőjéhez.

Rovatok