Index Vakbarát Hírportál

Összefüggés lehet a műszakozás és a meddőség között

2017. február 8., szerda 09:14

Egy friss tanulmány eredményei szerint negatívan hat a termékenységre a műszakos beosztásban végzett munka és a fizikai munka is. Az amerikai kutatók a vizsgálatban részt vevő nők stimulálható petesejt-tartalékát, illetve a peteérést szabályzó hormon, az FSH mennyiségét mérték.

A nappali munkarenden túl, vagy azon kívül eső időszakban dolgozó nők, illetve azok, akik fizikai munkát végeztek, például nehéz dolgokat emeltek, mérhetően rosszabb eredményeket adtak, mint a hagyományos munkarendben, nem megerőltető munkát végző társaik. A vizsgálatban 473 olyan nő vett részt, akik meddőségi klinikák kezelése alatt álltak.

Az eredmények alapján a komoly megterhelést jelentő fizikai munkát végző nők petesejt-tartaléka kisebb volt, és azok eredménye, akik műszakban dolgoztak, még tovább romlott. A tanulmány készítői ugyanakkor kiemelték, hogy ez csak egy megfigyelés, a megalapozottabb következtetések levonásához komolyabb vizsgálatokra lenne szükség. Eleve a minta is olyan nőkből állt össze, akik eleve egy meddőségi klinikához fordultak, lehet, hogy egy ilyen problémákkal nem küzdő kontrollcsoport teljesen más eredményt hozna.

A petesejt-tartalék például egy, a születéskor eleve megszabott, egyénenként változó érték. A petesejtek pusztulását eddig leginkább a dohányzáshoz kötötték, nem a munka típusához és az időbeosztáshoz.

Rovatok