Index Vakbarát Hírportál

Nem jó ötlet két pofára zabálni a chiát

2017. február 9., csütörtök 13:47

Szigorú szabályai vannak a chia mag, magyar nevén az aztékzsályamag forgalmazásának, tudható meg a Nemzeti Élelmiszer-biztonsági Hivatal (NÉBIH) közleményéből

csak előrecsomagolt formában, vagy csak bizonyos ételek összetevőjeként értékesíthető.

A NÉBIH leírja, hogy bár a chia mag magas rosttartalma miatt fontos szerepet kaphatna a rostban gazdag étrendben, bőven elég mellékhatása lehet ahhoz, hogy szabályozni kelljen a forgalomba kerülő mennyiséget, illetve azt a formát, ahogy eljuthat a mag az emberekhez. Mint írják, „pozitív tulajdonságai mellett azonban a chia magnak lehetnek káros egészségügyi hatásai is”, túlzott fogyasztása – pont a magas rosttartalom miatt – emésztőrendszeri problémákat is okozhat, ezért

napi 15 grammnál több semmiképp sem javasolt.

Nem zárható ki továbbá, hogy az aztékzsályamagnak allergizáló hatása van, néhány esetben keresztallergiás reakciókat váltott ki a szezámmagra és mustárra érzékenyeknél.

A lényeg, hogy a chia mag összetevőként kizárólag pékárukba, reggeli gabonapelyhekbe, valamint gyümölcs-, csonthéjas és magkeverékekbe legfeljebb 10 %-nyi mennyiségben, továbbá a magot törve vagy őrölve gyümölcslevekhez és gyümölcsital-keverékekhez legfeljebb 15 g/450 ml mennyiségben adagolva adható.

Vagyis nem árusítható „chia puding”, „chia joghurt”, sem más hasonló dolog.

Rovatok