Index Vakbarát Hírportál

A szakma szerint megbukott volna, az orvosnő közzétette szakvizsgáját

2017. február 10., péntek 11:51 | aznap frissítve

Közös közleményben reagáltak a magyar gyermekorvosi szakma fontosabb csoportjai egy netes posztra, ami a fiatal webceleb orvos, dr. Novák Hunor oldalán jelent megA posztban egy Angliából hat év után hazatért, fiatal gyermekorvos tapasztalatairól lehetett olvasni. Röviden összefoglalva: Dr. Szakács Krisztina szerint a magyar gyermekorvosi képzés nyugaton tulajdonképpen használhatatlan, szerinte számos, a hazai gyakorlatban tanult módszer volt – például a lázcsillapítás, az allergiás reakciók és úgy általában a betegkezelés körében –, amelyről az első pár hónapjában kiderült, hogy a britek egyszerű barbárságnak tartják.

A most kiadott közleményt a Magyar Gyermekorvosok Társaságának és a Házi Gyermekorvosok Egyesületének vezetősége, az Egészségügyi Szakmai Kollégium Csecsemő- és Gyermekgyógyász, valamint Gyermek Alapellátási Tagozatának tagjai közösen jegyzik. Szerintük a brit tapasztalatait megosztó orvos véleménye „nem állja meg a helyét és egyoldalú általánosítás a magyar gyakorlatot korszerűtlennek, az európai átlagnál elmaradottabbnak nevezni”. Az orvosnő azonban továbbra is kitart állításai mellett.

A szakmai szervezetek közleménye szerint ahogy más európai országokban is, a bizonyítékokon és a humanista értékrenden alapul a csecsemő- és gyermekgyógyászat, és ahogy a világon mindenhol, úgy itthon is vannak a fejlődésre gyorsabban és lassabban reagáló szakemberek és osztályok, és a betegek is változó ütemben fogadják be a megújult gyakorlatokat.

„Egy-egy régi, de a hatósági előírásoknak még megfelelő gyakorlat mindenhol hosszabb-rövidebb idő eltelte után kopik ki a mindennapokból. Hazánk összességében nincs elmaradva e területen: a szakorvosképzés, a kötelező továbbképzési rendszer és a szakmai protokollok a legújabb tudást tartalmazzák, és a gyermekeket gyógyító intézmények, praxisok is folyamatosan, bár változó gyorsasággal újítják meg gyakorlatukat” – írják a szakmai szervezetek.

A közlemény kiemeli, hogy angliai tapasztalatait megosztó kollégájuk

még a szakorvosképzés befejezése előtt települt más országba,

így itthon nem tehetett szert arra a komplex ismeretre, amely jellemző és elvárt a magyar gyermekorvosoktól, és néhány év alatt nem kaphatott átfogó képet a hazai gyermekorvoslásról. A válasz szerint ez fontos körülmény, mert „az általa általános hazai gyakorlatként leírt megoldások a valóságban egyediek és nincs szakmai támogatottságuk, ezekkel itthon is megbukna a gyakorlati és az elméleti vizsgákon, és nem tudna csecsemő- és gyermekgyógyászati gyakorlatot folytatni”.

A közlemény szerint veszélyes dolog, ha „bizonyítékokkal alá nem támasztott, szubjektív, ám nagy publicitású vélemények” ingatják meg a családok bizalmát a gyermekorvosokban, főleg úgy, hogy a hazánkban dolgozó gyermekorvosok az angliainál nehezebb körülmények között, ám többségükben nemzetközi mércével mérve is a legmodernebb ismeretek alkalmazásával gyógyítják a gyerekeket.

Kiemelik: a csecsemőhalálozás csökkenése, a kiemelkedő hazai szoptatási és átoltottsági arány, a házi gyermekorvosi és védőnői rendszer gondozási eredményei, kitűnő gyermeknefrológiai és neonatológiai műhelyeink gyakorlattá váló tudományos eredményei miatt a szakma sok nemzetközi elismerést kap. Nem mellékes az sem, hogy több nem bizonyított hatékonyságú eljárást (pl. a homeopátiát) egyes nyugati országoknál jobban távol tudnak tartani a napi gyakorlattól.

Dr. Szakács Krisztina: Több elavult terápiás gyakorlat él Magyarországon

A szervezetek közleményére Dr. Szakács Krisztina a következőképpen reagált: "Tájékoztatásul közlöm, hogy angliai munkámat többször megszakítva, az itthoni szakképzési rendszer követelményeinek eleget téve 2013. november 20-án, a Nemzeti Vizsgabizottság előtt szakvizsgát tettem és így csecsemő és gyermekgyógyászatból szakképesítést szereztem. Külön kiemelném, hogy Gyermekgyógyászati szakképzésem alatt soha egyetlen egyszer sem buktam meg, szakvizsgámat első alkalommal sikeresen letettem. Továbbra is fenntartom azt, hogy Magyarországon sajnos még mindig számos olyan elavult terápiás irányvonal létezik, (pl. lázcsillapítás, a calcium indokolatlan rutinszerű használata allergiában, túlzottan sok szájon át valamint intravénás formában adott antibiotikum adása stb... melyek az Egyesült Királyságban nem állják meg a helyüket. Mellékelem a Nemzeti Vizsgabizottság által kiadott szakvizsga bizonyítványomat."

Rovatok