Index Vakbarát Hírportál

Nyugalom, nálunk kanyarban sincs a kanyaró

2017. február 28., kedd 09:24

A magyar gyerekek 98 százaléka be van oltva kanyaró ellen, ezért Magyarországon népességszintű védettség alakult ki a betegséggel szemben – mondta az MTI szerint Oroszi Beatrix, az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) főigazgatója az M1 csatorna kedd reggeli műsorában.

A kanyaró súlyos, fertőző betegség, amelynek kezdetben influenzaszerű tünetei vannak: torokfájás, köhögés, magas láz. Már a lappangási idő utolsó fázisában, még a tipikus kiütések előtt fertőzhet a beteg.

Romániában már 16 halálos áldozata van annak a kanyarójárványnak, amely elsősorban az ország nyugati, délnyugati megyéiben terjed. A legjobb védekezés a védőoltás, márpedig Oroszi szerint Romániában az átoltottság aránya nem elég magas. Magyarországon viszont szinte minden 15 hónapos és 11 éves gyereket beoltanak kanyaró ellen, a 98 százalékuk megkapja a vakcinát. Ennek köszönhetően Magyarországon az elmúlt tizenöt évben csak behurcolt, vagy azzal összefüggő eset fordult elő – mondta a főigazgató.

Ha egy közösségbe – akár Romániából – új gyermek érkezik, Oroszi szerint ellenőrizni kell, hogy minden, az életkorának megfelelő védőoltást megkapott-e, és ha nem, minél előbb pótolni kell. A szülőknek pedig azt javasolja, hogy ha tehetik, 15 hónaposnál fiatalabb gyerekkel ne utazzanak Romániába. Indokolt esetben 9 hónapos korra előrehozható a védőoltás beadása, de ez esetben egyéves kor után még egy oltást kell kapnia a gyermeknek.

Rovatok