Index Vakbarát Hírportál

Injekció helyett anyatejjel adnák be a gyógyszert

2017. március 9., csütörtök 14:20

Egy leginkább szoptatás közben használt szilikon mellbimbóvédőre hasonlító eszközben látja az újszülöttek gyógyszeradagolásának megoldását egy JustMilk nevű cég. A részletes kidolgozás alatt álló eszköz lényege, hogy az előre beadagolt szert a lehető legtermészetesebb módon, minden egyéb stresszt nélkülöző módon, az átfolyó anyatejbe oldódva juttatnák be az újszülöttek és a néhány hónapos csecsemők szervezetébe.

A megoldást főleg az elmaradottabb országokban terjesztené el a cég, ahol vagy az egyéb eszközökből van hiány, vagy a gyógyszer orvosi felügyelet alatt történő adagolása és beadása nem megoldható. A cég most egyrészt a technikai megoldások kifejlesztésén dolgozik, másrészt folyamatosan kutatják, hogy a célországokban milyen kulturális szokások lehetnek, melyek megakadályozhatnák egy mellbimbóra helyezhető eszköz elterjedését.

A fejlesztők eredetileg egy olyan eszközt akartak, mellyel meg lehet akadályozni a HIV-fertőzés továbbterjedését a betegséggel súlyosan fertőzött vidékeken. Mivel az anyatej sokszor közvetíti tovább a vírust, a legegyszerűbbnek tűnt azt megszűrni valahogy. Ezen dolgozva jöttek rá, hogy ez a módszer más betegségek elleni szer beadását is segítheti, például malária- és egyéb, vírusos fertőzések ellen, de akár antibiotikumok vagy a fejlődést segítő tápanyag-kiegészítők is bejuttathatók így.

Rovatok