Index Vakbarát Hírportál

Egymilliárd ember dohányzik a Földön

2017. április 7., péntek 14:14

Minden tizedik ember a dohányzás miatt hal meg, és a felük az alábbi négy ország egyikében: Kínában, Indiában, az Egyesült Államokban vagy Oroszországban – derítette ki egy új kutatás.

A Global Burden of Diseases jelentése a Lancet folyóiratban jelent meg.  A tanulmány vezető szerzője, dr. Emmanuela Gakidou szerint annak ellenére, hogy már több mint fél évszázada vannak cáfolhatatlan bizonyítékok a dohányzás káros hatásairól, a világon minden negyedik ember elszív egy cigarettát naponta. A dohányzás továbbra is az egyik legnagyobb kockázati faktora a korai halálozásnak, így további szabályozásokra lenne szükség.

Bár a több évtizede zajló, a dohányzás visszaszorítását célzó gyakorlatok miatt ma már sokkal kevesebben dohányoznak, a népesség növekedésével a dohányosok száma is magasabb lett.

A kutatók szerint a halálozási arány tovább is nőhet, ha a dohánycégek agresszíven reklámozzák a termékeiket a piacon, különösen a fejlődő országokban.

A tanulmányban 195 ország dohányzási szokásait vizsgálták 1990 és 2015 között. Megállapították, hogy 2015-ben minden negyedik férfi és minden 20. nő dohányzott. Ez némi visszaesést mutat 1990-hez képest (akkor minden harmadik férfi és minden 12 nő dohányzott), de azóta nőtt a népesség, így az 1990-es 870 millióval szemben ma már egymilliárdan dohányoznak. 15 év alatt a dohányzással összefüggő halálesetek száma 6,4 millióra nőtt, ami 4,7 százalékos emelkedés.

Rovatok