Index Vakbarát Hírportál

A romániai kanyaró minket is elérhet

2017. május 29., hétfő 10:58

Eddig 23 halálos áldozata van Romániában a kanyarójárványnak, ebből 22 gyerek.

Az országban a 9–11 hónapos csecsemők fele még mindig nem kapta meg a védőoltást, és a négyévesek több mint fele oltatlan. A kanyaró esetében még az átlagosnál is magasabb fokú, 92–95 százalékos átoltottságra lenne szükség az immunitás eléréséhez és a járvány megfékezéséhez.

A bejelentett fertőzések száma körülbelül 5 ezer, a betegek zöme 1–4 éves. Tekintve, hogy a kanyaró halálozási aránya egy ezrelék, ez a szám inkább 23 ezer körül lehet – mondta el Mészner Zsófia gyermekinfektológus egy MTA-konferencián.

A járvány várhatóan tovább terjed. A legtöbb eset a Magyarországgal is szomszédos Temes megyében van, így a ránk nehezedő nyomás is nő. 1991-től átlagosan 15 alatt volt a hazai kanyarósok száma – behurcolt esetekből –, de idén már áprilisra elértük ezt a számot.

Romániában nincs kötelező védőoltás, nincs gyerekorvos az alapellátásban, és az oltásellenes propaganda is igen erős, főleg az ortodox egyház részéről. A felnövekvő fiatal szülők kis rétege itthon is kényszerként éli meg a kötelező védőoltásokat. 

A kanyaró ellen nincs gyógyszer. Becslések szerint eddig 20 millió embert mentettek meg a világon kanyaró elleni védőoltással: ez az egyik legsikeresebb vakcina. Magyarországon az elsők között vezették be 1969-ben. 1989-től ismétlő oltást adnak 11 éves korban, vagyis 1989 óta kétszer kapnak oltást a gyerekek: csecsemőkorban és 11 évesen.

Rovatok