Index Vakbarát Hírportál

Félti a sejtjeit? Hordjon okostextilt!

2017. május 31., szerda 10:37

Egy okostextileket fejlesztő cég kidolgozott egy olyan technológiát, amely a ruha viselésekor felveszi a harcot a sejtkárosodást előidéző szabadgyökök ellen – írja az MTI.

A betegségeket előidéző szabadgyökök hatását az emberi szervezetben csökkenteni lehet az antioxidáns hatású okostextil napi néhány órás viselésével. Az új technológiával kezelt textilek nemcsak egészséges emberek, hanem szabadgyökök okozta rendellenességekben szenvedők esetében is csökkentették a szabadgyökök számát – olvasható a Nanobionic nevű cég kutatói által a Journal of Medicinal Chemistry and Toxicology nevű szaklapban közzétett tanulmányban.

Az okostextilek biokerámia bevonatúak és a szervezet természetes hőenergiáját használják, amelyet távoli infravörös sugarakká alakítanak, ugyanolyanokká, amelyek a napfényben is vannak és a növények energiatermelésében szerepet játszó fotoszintézisért felelősek.  Mivel a fény stimulálja a szervezet alapvető biológiai funkcióit, a korábbi kutatások kimutatták, hogy a távoli infravörös sugárzás stimulálja az anyagcsere-folyamatot és jó hatással van az egészségre.

A technológiát Görögország, Svédország és Olaszország négy egészségügyi központjában tesztelték, ahol 24 önkéntes jelentkező hordott naponta okostextilből készült ruhát. Az egészséges önkéntesek kétharmadánál a perifériális vérsejtekben csökkent a szabadgyökök mennyisége, amikor hat napon át napi két órában viselték az okosruhát. A legkisebb csökkenés 9 százalék, a legnagyobb arányú 95 százalék volt. 

Na de mik azok a szabadgyökök?

A szabadgyökök olyan atomok vagy molekulák, amelyeknek hiányzik egy elektronja, ezért nagyon reaktívak és potenciális sejtkárosítók. Az emberi szervezetben naponta több ezer millió szabadgyök képződik, amelyeket az antioxidánsok tartanak kordában. Az antioxidánsok ezen képessége azonban gyengül, ahogy a szervezet öregszik. Amikor a szabadgyökök termelődése meghaladja azt, hogy a szervezet védekezőképessége kordában tartsa őket az antioxidáns rendszeren keresztül, oxidatív stressz keletkezik és a szervezet sejtstruktúrájának visszafordíthatatlan károsodásához vezet. Ezért a szabadgyököket felelősnek tartják számos betegség, köztük az elhízás, a reuma, a korai öregedés, bőrbetegségek, az Alzheimer-kór, a szeklórizis multiplex és a szürke hályog előidézéséért.

Rovatok