Index Vakbarát Hírportál

Elkészült a kankó elleni védőoltás

2017. július 11., kedd 10:19

Ne bízz senkiben, aki hibátlanul le tudja írni azt, hogy gonorrhea – tartja a randizós közbölcsesség, de lehet, hogy a kankó miatti aggodalom hamarosan a múlté lehet. Egy új-zélandi tudóscsoport világelsőként készített hatásos védőoltást a gonorrhea ellen.

A nagy létszámon végzett elemzés azt mutatta ki, hogy a fertőzések száma mintegy harmadával csökkent a beoltottak körében. Talán furcsának tűnhet, hogy egy nemi betegségek elleni védőoltást nagy létszámú csoportokon tesztelnek, de ennek megvan az oka: a vakcinát eredetileg agyhártyagyulladás ellen fejlesztették. Nagyjából egymillió új-zélandi fiatalt oltottak be vele 2004 és 2006 között – írja az MTI.

A WHO adatai szerint évente 78 ezren kapják el a fertőzést. A szervezet nem szerez védettséget a kórokozó ellen, akárhányszor kapja is el. A vakcina nagyjából két évig tartó védelmet nyújt.

Az Aucklandi Egyetem kutatói elemezték a nemi betegségeket kezelő kórházak adatait. Megállapították, hogy a gonorrheások száma 31 százalékkal csökkent a meningitisz ellen oltottak körében. Úgy tűnik, az oltás keresztvédettséget nyújt a gonorrhea kórokozója ellen is.

Ez az első eset, hogy egy vakcina hatásosnak bizonyul a gonorrhea ellen. Még nem tudjuk, hogy működik, de az eredmények segíthetnek a gonorrheaoltás kifejlesztésében.

– mondta Helen Petousis-Harris, az egyik kutató.

A gonorrheát a Neisseria gonorrhoeae baktérium idézi elő. Védekezés nélküli szexuális aktussal terjed. Ha nem gyógyítják, kismedencei gyulladást és meddőséget okozhat. A várandósok továbbadhatják a magzatnak a betegséget.

A kutatásban vizsgált vakcina – a MeNZB – azonban már nincs forgalomban. Több összetevője megtalálható egy új oltóanyagban, a 4CMenB-ben. Viszont a védőoltás gyártása felpöröghet, mert a WHO a múlt héten közleményben hívta fel a figyelmet a gonorrhea minden antibiotikumnak ellenálló törzseinek megjelenésére.

Teodora Wi, a WHO munkatársa elmondta, hogy eddig három olyan esetet jelentettek, melyek ellen nem volt hatékony antibiotikum. A szervezet kulcsfontosságúnak tartja a védőoltás kifejlesztését a szupergonorrhea megállítására.

Rovatok