Index Vakbarát Hírportál

Lengyelország legalizálja az orvosi füvet

2017. július 21., péntek 19:15

Lengyelország legalizálta a marihuána fogyasztását gyógyászati célra. Az engedélyező törvényt Andrzej Duda elnök már aláírta – írja a PAP lengyel hírügynökségre hivatkozva az MTI.

A törvényjavaslatot egy hónapja nyújtotta be a lengyel parlament alsóháza, de a szenátus csak mostanra hagyta jóvá. Az új törvény értelmében a gyógyszertárak árulhatnak marihuánát, de a szer vényköteles lesz.

A legalizálás következtében könnyebben hozzájuthatnak a szerhez azok a betegek, akik krónikus fájdalommal, émelygéssel vagy hányingerrel küszködnek, például kemoterápiás kezelés, szklerózis multiplex, görcshajlam, vagy más szerekkel nem kezelhető epilepszia miatt.

A kezdeményezés a Kukiz'15 nevű ellenzéki párttól érkezett; ők a harmadik legnagyobb parlamenti tömörülés. Az eredeti javaslatukban az is szerepelt, hogy a betegek maguk is termeszthessenek gyógyászati célból marihuánát, de ezt nem engedélyezték.

A szabályozás a törvény kihirdetése után három hónappal lép életbe. A lengyel egészségügyi minisztérium és a parlament egészségügyi bizottsága közölte, hogy figyelni fogja, miként működik az új szabályozás a gyakorlatban, és nem zárta ki, hogy szükség esetén módosítani fognak rajta.

Európában a gyógyászati marihuána forgalmazása a volt szocialista országok közül Csehországban, Szlovéniában, Horvátországban és Macedóniában legális.

Rovatok