Index Vakbarát Hírportál

Macskától elkapott kullancsfertőzésbe halt bele egy japán nő

2017. július 25., kedd 08:51

Meghalt egy ötvenes éveiben járó japán nő, miután egy macska harapásával elkapott egy kullancsok által terjesztett betegséget – írja a BBC. Ez az első ismert eset a világon, hogy egy ember úgy hal bele kullancsfertőzésbe, hogy egy másik emlős állat fertőzi meg.

A japán egészségügyi minisztérium szerint a nő egy legyengült kóbor macskát vett gondozásba, az harapta meg őt. Tíz nappal később halt meg egy kullancsok által terjesztett, SFTS, vagyis magas lázzal járó trombocitopéniás szindróma (alacsony vérlemezkeszám) nevű betegségben. Mivel nem találták rajta kullancsharapás nyomát, az orvosok arra következtetnek, hogy a macskától kaphatta el a fertőzést.

Az SFTS viszonylag új keletű fertőző betegségnek számít, Kínában, Dél-Koreában és Japánban tűnt fel, utóbbi országban a helyi média szerint először 2013-ban diagnosztizálták. A betegek között 30 százalék körüli a halálozási arány, és különösen az 50 évnél idősebbekre veszélyes.

A japán egészségügyi minisztérium szerint továbbra is igen ritka esetről van szó, de azért figyelmeztették az embereket, hogy bánjanak óvatosan a rossz fizikai állapotban lévő állatokkal.

Rovatok