Index Vakbarát Hírportál

A magány veszélyesebb az elhízásnál

2017. augusztus 7., hétfő 11:55

A magány és a társadalmi elszigeteltség károsabb lehet az egészségre, mint az elhízás – állapította meg egy tanulmány, amit az American Psychology Association éves gyűlésén mutattak be. A tanulmány szerint a jelenség növekvő egészségügyi kockázatot jelent, és nincsenek arra utaló jelek, hogy ez a trend megfordulna.

A másokhoz való kötődést sokan alapvető emberi szükségletnek tartják, ami a jóléthez és a túléléshez egyaránt szükséges. Ezt több példa is igazolja. Megfigyelték, hogy az állami gondozásba adott csecsemők, akik nélkülözik az emberi kapcsolatot, nagyobb eséllyel halnak meg. A társadalmi elszigeteltséget, például a letöltendő szabadságvesztést nem véletlenül alkalmazzák büntetésként – mondta Julianne Holt-Lunstad, a Brigham Young University munkatársa.

Az Egyesült Államokban körülbelül 42,6 millió, 45 évnél idősebb felnőtt szenvedhet krónikus magánytól – írja az AARP tanulmánya. A legfrissebb amerikai népszámlálási adatok szerint a népesség egynegyede magányosan él, a lakosság fele nem házas, és a korábbi népszámlálás óta mind a házasságok száma, mind az egy háztartásra eső gyerekszám csökkent.

Hogy bemutassák az elszigeteltség és a magány egészségügyi hatásait, Holt-Lunstad és munkatársai két metaanalízist végeztek. Az elsőben 148 tanulmányt vizsgáltak át, több mint 300 ezer résztvevővel; ezek szerint

a szoros emberi kapcsolatok 50 százalékkal csökkenthetik a korai halálozás kockázatát.

A második tanulmányban 70 korábbi kutatás eredményeit elemezték; ezek összesen 3,4 millió egyént érintettek, elsősorban Észak-Amerikából, valamint Európából, Ázsiából és Ausztráliából. Ezek a kutatások azt vizsgálták, hogy a társadalmi elszigeteltség, a magány vagy az egyedüllét mind befolyásolhatják a halálozási mutatókat. A kutatók szerint mindhárom tényezőnél egyformán magas a korai halálozás kockázata – legalább akkora, de inkább nagyobb mértékben, mint az elhízásnál.

Rovatok